Lázár elismerte: az a minta, ahogy Csányi csinálja (2.)

agrarszektor.hu
Nem értékesíti a kormány azokat az állami termőföldeket, amelyeket a Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató tulajdonában lévő Dalmand Zrt. és Bólyi Zrt. használ - jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. A kabinet szerint nincs Magyarországon olyan szakember, aki megkérdőjelezné, hogy a Csányi-cégek mintagazdaságoknak számítanak, ezért tartják állami tulajdonban bérelt területeiket. Mintagazdaságok jönnek létre a mezőhegyesi, a bábolnai és a szilvásváradi ménesre alapozva is.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Mintagazdaságnak számít Csányi Sándor két jelentős agrárcége, a Bólyi Mezőgazdasági Zrt. és a Dalmand Zrt., ezért a kormány nem adja el az általuk bérelt állami termőföldeket - erősítette meg az agrárszektor.hu korábbi értesüléseit mai tájékoztatóján Lázár János. Mint ismert, a kormány már korábban egyértelműsítette, hogy az idénre hirdetett földértékesítési akcióban nem ad el olyan állami termőföldeket, amelyek mintagazdaságnak minősülnek.

Lázár János szerint a kabinet kétféle módon képzeli el a mintagazdaságok kialakítását. Az egyik a ma meglévő állami tulajdonra épül, mint amilyen a bábolnai, a szilvásváradi és a mezőhegyesi ménes. Ezért utóbbi esetében például 3500-4000 hektárral újraalapítják a ménesbirtokot, vagyis jelentős állami területet biztosítanak a további mezőhegyesi gazdálkodáshoz. A másik mintagazdasági formát pedig azok a gazdasági struktúrák alkothatják, amelyek egymásra építik a termelési, a feldolgozási és a végtermék-előállítási tevékenységeket, így az általuk használt állami termőföldek megtartásához nemzetgazdasági érdek fűződik. Lázár János szerint nincs ma Magyarországon olyan szakember, aki megkérdőjelezné, hogy Csányi cégei ilyen mintagazdaságoknak számítanak, ezért nem adják el az általuk bérelt állami területeket.

A miniszter nem közölte, hogy a Bólyi Zrt. és a Dalmand Zrt. mennyi állami területet használ. Korábbi információk szerint a Csányi-féle agrárbirodalamhoz összességében mintegy 28 ezer hektár tartozhat, amelynek jelentős részét a bérelt állami földek tehetik ki. A kormány legközelebb november 18-án tárgyal a mintagazdasági rendszerről.

Nem válogatnak a nagytőkések között, vagy mégis?
Nem válogatunk a nagytőkések között, egyformán mérünk csapásokat rájuk - fogalmazott Lázár János azzal kapcsolatban, hogy a Csányi-cégek állami földjeit megtartják, míg például a Simicska Lajos érdekeltségeihez tartozó agrártársaságok birtokait az első között hirdették meg. A miniszter szerint a kormány a gazdaságok között tesz különbséget, és a tej- és hústermelésben egyértelmű, hogy - az integráltság és a minőség alapján - a Csányi-vállalatok mintagazdaságoknak számítanak. Az e vonal alá eső cégek között - fogalmazott Lázár János - semmilyen különbséget nem teszünk. Az agrárszektor.hu korábban úgy értesült, hogy további cégeknél is felmerül, hogy területeiket részben vagy egészben mintagazdaságoknak minősíti, és nem adja el a kormány.

Lázár János most azt mondta, hogy első körben 350 ezer hektár állami földet kívánnak eladni, amelyből a nemzeti földalapkezelő szervezet (NFA) mostanáig 180-200 ezer hektárt hirdetett meg. Az NFA honlapján eddig 100 ezren érdeklődtek az értékesítési feltételekről, akik közül 60 ezren földműveseknek - vagyis ténylegesen földvásárlásra jogosultnak - minősültek.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?