Lázár: felfüggesztik a földárveréseket Mezőhegyesen

agrarszektor.hu
Felfüggeszti Mezőhegyes térségében a meghirdetett állami földterületek eladását a kormány, és felülvizsgálja a földbérleti szerződéseket is. A kabinet - Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság néven - újraalapítja a helyi ménesbirtokot, hogy "a települést és a térséget megmentse a leszakadástól".

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

"A huszonnegyedik órában vagyunk, új esélyt kell adnunk Mezőhegyesnek, amely megmenti a települést és a térséget a leszakadástól" - indokolta MTI-nek adott interjújában Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, miért kívánja újraalapítani a mezőhegyesi ménesbirtokot a kormány. Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, már megjelent az a kormányhatározat, amely Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató két nagy agrárcégét, illetve három állami ménesbirtokot - köztük a mezőhegyesit - mintagazdasággá nyilvánította.

A kormány a mezőhegyesi mintagazdaságot Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság néven hozza létre. A mintagazdaság kialakítása érdekében felfüggesztik a térségben meghirdetett állami földterületek eladását és felülvizsgálják a földbérleti szerződéseket is. Nem csupán a ménesbirtokot kell újraszervezni, hanem egy mintagazdaságot létrehozva az egész települést reorganizáló programot kell indítani - fogalmazott a miniszter.

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság a lótenyésztés és más haszonállatok tenyésztése mellett a növénytermesztést, a gépesítési és öntözési technológiákat, valamint az erdő- és vadgazdálkodást középpontba állító mintagazdaság lesz, amely hazai és nemzetközi tudományos és kutatóintézetekkel együttműködve a szakképzés, a felnőttképzés és az egyetemi gyakorlati képzés magyarországi helyszíne lesz. A gazdaság elsősorban a hazai gazdatársadalom képzését szolgálja, de térségi oktatásszervező központként működik majd, így határon átívelő programokat kell kialakítani Erdéllyel és a Délvidékkel. Ahhoz, hogy az újraalapított ménesbirtok sikeres szakmai-oktatási műhely mellett valóban új esélyt jelentsen Mezőhegyesnek, a település szakképzési rendszerét és turisztikai kínálatát is a ménesbirtok profiljához kell igazítani - mondta a miniszter.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03