Megvan, mennyi pénzt söpör be az állam a földekből

agrarszektor.hu
Összesen 240 milliárd forint bevétele származik az államnak a mostanáig lebonyolított földértékesítésekből. Ha a kormány úgy dönt, indíthatnak egy harmadik szakaszt is, amelyben az eddig el nem kelt területek mellett az állami halastavakat és gyümölcsösöket is eladhatják.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Összesen 180 ezer hektár állami föld kelt el a földértékesítések tavaly zárult első szakaszában, illetve az idén március 31-én befejeződött második körében - közölte Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára. Az eladásokkal mintegy 240 milliárd forint folyhat be, de a nemzeti földalapkezelő szervezet (NFA) korábbi tájékoztatása szerint a bevételek zömmel a második félévtől indulhatnak csak meg.

Az NFA mostanáig 19 ezer birtoktestet adott el, amelyeket több mint 10 ezer földműves vett meg. Az értékesítési átlagár minden megyében minimum 21-22 százalékkal meghaladta az OTP Bank és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adott megyére vonatkozó referenciaárait, de volt olyan térség is, ahol ez a felár 100 százalék körül volt - mondta az államtitkár.

Amennyiben a kormány úgy dönt, egy harmadik szakaszban nemcsak a még el nem kelt földeket hirdetik meg újra, hanem a licitekbe bevonhatják a halastavakat és a gyümölcsösöket is - közölte az MTI szerint Bitay Márton Örs. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a napokban már utalt arra, hogy a kormány valószínűleg meghozza ezt a döntést. Ahhoz is a kabinet állásfoglalására van szükség, hogy több gazdálkodó együtt pályázhasson egy-egy nagyobb birtoktestre.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?