Nagyon kell a föld a családi gazdaságoknak

agrarszektor.hu
A családi gazdaságok fejlődését akarják meggátolni azok, akik meg akarják akadályozni, hogy földhöz jussanak - utalt az állami földeladások céljára Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) államtitkára. A földértékesítési program legnagyobb részét kisebb területek alkotják.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Csak úgy lehet megerősíteni a családi gazdaságokat, ha földhöz juttatják azokat - jelentette ki az M1 aktuális csatornának nyilatkozva Bitay Márton Örs. Mindenki, aki ezt meg akarja akadályozni, valójában a magyarországi családi gazdaságoknak a fejlődését akarja megakadályozni - fogalmazott az ellenzéki kritikákra reagálva.

 

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2015: két nap, 60 előadó, 700 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái

A most tervezett állami földeladások az összes mezőgazdasági művelési ágú termőföldnek nagyjából a 6 százalékát teszik ki. Az értékesítések kapcsán húszéves elidegenítési jog és terhelési tilalom érvényesül, az államnak húsz évig visszavásárlási joga van, a vásárláshoz államilag támogatott hitelt adnak, és a helyi földművest továbbra sem tudja senki megelőzni.

Bitay Márton szerint 35 ezer 800 hektárnyi, három hektárnál kisebb területet értékesítenek 31 ezer helyrajzi számon. Emellett 120 ezer hektárnyi 3-50 hektár közötti területet adnak el közel 9000 helyrajzi számon, a többi terület ennél nagyobb. A földértékesítési program legnagyobb része tehát a kisebb területekből tevődik össze.

A 102 ezer magyar földművesből nem mindenki szerezhet állami földet, mert a helyben élők elsőbbséget élveznek és a megyék egy részében nincs értékesítésre szánt termőföld - hangsúlyozta a parlamentben az államtitkár. Mi a probléma azzal, hogy nem a nagyüzemeknek, hanem a helyi földművelőknek biztosítanak tulajdoni jogot? - tette fel a kérdést az MTI szerint az államtitkár.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03