Nem adjuk a magyar földet: a gazdák üzentek a kormánynak

agrarszektor.hu
Kormányzati lépéseket sürget a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) annak érdekében, hogy a földeket a magyar gazdák ne csak bérlőként, hanem tulajdonosként művelhessék, a vásárláshoz pedig megfelelő finanszírozási, hitelezési lehetőségek legyenek. A földvásárlásokkal a szervezet szerint ki lehetne védeni a földforgalmi törvény miatt indított uniós kötelezettségszegési eljárás kedvezőtlen következményeit is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

"Az a biztos, amikor a föld a gazda tulajdonában van" - indokolta Jakab István egy kisbucsai rendezvényen, miért kellene a kormánynak javítania a gazdák tulajdonszerzési lehetőségein. A szövetség elnöke szerint a Magosz közelmúltbeli elnökségi ülésén "élesen vetődött fel" az a követelés, hogy a kormány határozottan álljon ki a termőföld védelme mellett. "A leghatározottabban elítéljük azokat a politikusokat, akik Brüsszelbe mennek panaszkodni, akik Brüsszelben ócsárolják a magyar gazdákat, és teszik lehetetlenné a helyzetüket, megtámadják azt a földtörvényt, ami védi a magyar gazdákat" - fogalmazott az MTI szerint Jakab István.

Ha Brüsszel a termőföldek forgalmáról szóló törvény miatt kötelezettségszegési eljárást indít, nagy a veszélye annak, hogy "a magyar gazdák később már hátrányba kerülnek" - fogalmazott az elnök. Brüsszel nagyon kritikusan vizsgálja a magyar törvényalkotást, míg az természetes, hogy Ausztriában védik a gazdát, korántsem biztos, hogy a magyar földtörvény kapcsán ugyanez az álláspont. Ugyanakkor a sokat támadott magyar földtörvényt ma Európában még a régi tagállamok körében is "másolják, tanulmányozzák" - hangoztatta Jakab István.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?