Nincs megállás - Újult erővel folytatódnak a földlicitek

agrarszektor.hu
Nem zárul le az állami földek eladása idén, januárban tovább folytatódik a program. A hosszabbítás oka elsősorban az, hogy a meghirdetett földek közül kevés talált gazdára, az eredeti tervek szerint viszont a teljes programot december 31-én lezárták volna. Azokat a területeket, amelyeket eddig nem sikerült értékesíteni, kisebb részekre bontva bocsátják újbóli árverésre. A hitellehetőségeket is kiterjesztik, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) ugyanis együttműködési megállapodást írt alá nyolc kereskedelmi bankkal, így a pénzintézetek az állami termőföldek megvásárlásához kedvező hiteleket nyújtanak a magyar gazdáknak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Januárban folytatódik az állami földek eladásának programja - írja a vg.hu. Eredetileg december 31-ig fejezték volna be a teljes programot, de a meghirdetett földek közül eddig nem sok kelt el, a tételek mintegy 60 százalékára találtak jelentkezőt.

A licitben résztvevő gazdák szerint a területek egy része drága, ezért az eddig nem értékesített, de már meghirdetett földeket kisebb részekre bontják, és így bocsátják újbóli árverésre. Egyes források szerint összesen 40 ezer hektárnyi kikiáltási tételt osztanak fel, egyenként 5-10 hektáros darabokra. Az új földterületek kikiáltási ára 4 és 20 millió forint között alakul, ez pedig azt jelenti, hogy az átlagárak alatt juthatnak hozzá e területekhez a gazdák.

Az állami földeladások első árverését októberre tervezték, de végül csak novemberben kezdődött meg a licit. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) sikeresnek értékeli a programot, de a még nem értékesített földek árverésével még egyszer megpróbálkozhat az NFA.

Eddig 95 ezer hektár talált gazdára
December közepéig 95 ezer hektárnyi állami területet adtak el, amelyből 130 milliárd forint bevétele keletkezett az államnak. A programban eddig 254 milliárd forint hitelt igényeltek a gazdálkodók.

Mint ahogy arról az agrárszektor.hu már korábban beszámolt, az NFA együttműködési megállapodást írt alá nyolc kereskedelmi bankkal. Ennek értelmében a termőföldek vételárának megfizetéséhez a pénzintézetek kedvezményes hitelt nyújtanak a magyar gazdáknak.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?