Öntözés a szomszéd földjén keresztül

Agrárszektor
Ahogy az a Portfólió Agrárium 2018 konferencián is elhangzott, az öntözés-fejlesztésre szánt pályázati forrásokat többek között a birtokviszonyok rendezetlensége miatt nem tudták eddig kiaknázni a gazdaságok. Megkérdeztük a gödöllői Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karának földjogi kérdésekben jártas adjunktusát, Orlovits Zsoltot, mi lehet itt a gond.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Mennyire akadály az, ha a gazdaság területe szabdalt, és idegen földrészleteken kellene a víznek a táblákra érkeznie?

O.ZS.: Ha egymás melletti, önálló földrészleteket érint a víz odavezetése, akkor van törvényes szolgalom rá. Ez azt jelenti, hogy ha a vízlelőhely vagy rácsatlakozás egy idegen fölrészleten van, akkor a szomszédok (nemcsak a közvetlen, hanem a második, harmadik is) kikényszeríthetik, hogy a vizet átvezethessék mások földjein. A törvényes szolgalom azt jelenti, hogy annak alapítása nem tagadható meg, de a vízelvezetés pontos helyében, módjában a feleknek meg kell egyezniük egymással. Ha ez nem sikerül, a feltételeket bíróság is megállapíthatja.

Mi történik, ha osztatlan közös művelésű földön szeretnénk beruházni?

O.Zs.: Osztatlan közös esetében nincs szolgalomra lehetőség a területen belül, mert szolgalmat csak önálló földrészletek között lehet alapítani. Törvényes szolgalmi jogra tehát csak azután lenne lehetőség, miután mindenkinek kimérték, és a használatába adták a művelhető földrészletet. Viszont addig is van megoldás, csak kicsit bonyolultabb. Egy öntözési beruházás vízelvezető árok, zsilip, csatlakozómű stb. kiépítésével jár, tehát a földterület egy részét a mezőgazdasági művelés alól ki kell vonni. Ilyenkor a tulajdonostársak beleegyezésére is szükség van. A tulajdoni hányadok alapján számítva legalább feles többséget kell elérnünk a sikerhez, feltéve, hogy a beruházás a rendes gazdálkodás körébe esik - azaz a szokásos vetésforgót viszik tovább, csak már öntözéssel. Ha azonban a változás a rendes gazdálkodás körét meghaladja - pl. az eddig rétként használt területből szántóföldi kertészetet akarnak létesíteni -, akkor ahhoz már egyhangú tulajdonosi beleegyezés kell. A szükséges beleegyezés "mértékének" eldöntése mindig egyedi mérlegelést igényel.

Haszonbérelt földeken nem rizikós egy ekkora horderejű fejlesztést véghez vinni? Mi lesz, ha lejár a földbérlet?

EZ IS ÉRDEKELHET
O.Zs.: Ha az öntözés jelentősebb, helyhez kötött beruházással jár, akkor azt a gazdálkodó a bérbeadók beleegyezése nélkül nem tudja jogszerűen megvalósítani, hiszen ez a föld egy részének művelésből való kivonásával jár. Kérdéses az is, hogyan fognak elszámolni egymással a felek a beruházás miatti gazdagodással, ha a bérlet lejár, és a tulajdonos(ok) egy másik bérlőjelölttel akarnak szerződést kötni. Emiatt célszerű a haszonbérleti szerződést már a bérlő által elvégzett beruházás megvalósításakor erre az esetre nézve módosítani, különben a vitás igények csak bíróságon lesznek érvényesíthetők.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55