Orbánék ezzel kedveznek Csányinak - Jönnek az újabb nevek is?

agrarszektor.hu
Bár Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter január 15-én már megtette javaslatát arról, mely magántulajdonú mezőgazdasági cégekből váljanak mintagazdaságok, a kormány még nem döntött az ügyben. A mintagazdasági státusú vállalkozások bérelt állami földjeit nem adják el és számos más előnyt is élvezhetnek. Erőteljes lobbizás indult meg azért, hogy egyes agrártársaságokat mintagazdaságokká minősítsen a kormány. Egyelőre azonban csak az derült ki, hogy Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató két nagy agrárcége, a Bólyi Zrt. és a Dalmand Zrt. mintagazdaság lesz.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Még január 15-én tett javaslatot a kormánynak Fazekas Sándor arról, mely magántulajdonú agrárcégekből váljanak mintagazdaságok - derül ki abból a válaszból, amelyet a miniszter Magyar Zoltán jobbikos képviselő írásbeli kérdésére adott. A kormány egy tavaly decemberi határozatával bízta meg az agrártárca vezetőjét, hogy január 15-ig állítsa össze a mintagazdaságként kijelölhető cégek listáját.

Az előterjesztésről még nem született döntés, és tényleges megtárgyalása a kormányülések időpontjától és napirendjétől függ - közölte a miniszter. A mintagazdaságok kijelöléséről tegnapi kormányinfós tájékoztatóján Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter sem beszélt.

Fazekas Sándor az írásbeli kérdésre adott válaszban nem említett konkrétumokat arról, mely magántulajdonú agrárvállalkozások mintagazdasággá minősítését javasolta a kormánynak. Csupán azt rögzítette, hogy "a kijelölésre kerülő mintagazdaságok szakmai tevékenységének színvonala, értékteremtő munkája valamennyi hazai agrárvállalkozás számára követendő példa lehet, legyenek azok kisebbek vagy nagyobbak. Reményeink szerint a mintagazdaságok hozzájárulnak a modern technológiák és szervezési eljárások elterjedéséhez, valamint több kis- és közepes gazdaság termelését fogják össze, illetve nyújtanak számukra termelési és integrációs szolgáltatásokat, így közvetlenül és közvetve is elősegítik az adott térség agrárfoglalkoztatását".

Pontosan ezeket az elvárásokat fogalmazza meg tavalyi határozatában a kormány is. A mintagazdasági státus az agrárvállalkozások számára azért lehet fontos, mert számos kiemelt előnnyel járhat. Egyrészt az állami földértékesítési akciókban nem adják el azokat a területeket, amelyeket a nemzeti földalapkezelő szervezettől bérelnek. Másrészt az ilyen társaságok egymilliárd forint feletti összes beruházását nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilváníthatják, illetve kedvezőbb megítélés alá eshetnek az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszerben (EKÁER), vagy az iparűzési és a társasági adózásban is. Emellett a magántulajdonú mintagazdaságok, illetve az általuk integrált kis- és középvállalkozások előnyt élvezhetnek az európai uniós pályázatoknál és a nemzeti költségvetési forrásból megvalósuló fejlesztési támogatásoknál is.

Az már tavaly kiderült, hogy magántulajdonú mintagazdaság válhat Csányi Sándor két nagy agrárcégéből, a Bólyi Zrt.-ből és a Dalmand Zrt.-ből, amelyek együttesen több mint 25 ezer hektár állami területet művelnek. E két társaságon kívül több más vállalat neve is felmerült, és erőteljes lobbizás is indult annak érdekében, hogy egy-egy agrártársaságot részben vagy egészben mintagazdasággá nyilvánítson a kormány.

Nem hivatalos források szerint körülbelül 10-re tehető azon cégek száma, amelyek felmerültek a mintagazdasági státussal kapcsolatban. Ezek közül azonban három olyan is van, amely nem magántulajdonú, hanem állami mintagazdaságként működik majd. Ilyet hoznak ugyanis létre Szilvásváradon, Mezőhegyesen és Bábolnán.

Az írásbeli kérdésre adott miniszteri válasz itt olvasható el.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?