Össztüzet zúdítanak a földadóra

MTI
Minden feltétel adott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) professzionális működéséhez, most történt meg igazán, hogy gazdák irányítják, pedig a feladatok növekedtek - jelentette ki Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke a NAK Pest megyei és fővárosi szervezetének Dunaharasztiban tartott küldöttgyűlésén.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Jakab István a kamarai törvény küszöbön álló módosításával kapcsolatban - melynek egyik előterjesztője - megjegyezte: értékelték a másfél év tapasztalatait, a módosítás elsősorban a tagsággal kapcsolatos területet érinti, és mintegy 40 pontban változtat, így például a tagdíjfizetéssel, a tanácsadással, az államtól átvett feladatok finanszírozásával, rendezésével összefüggésben. A beépítendő jogszabályok a hosszú távú stabil működést garantálják.

A MAGOSZ elnöke szerint az elmúlt négy évben nagyrészt megszülettek azok a törvények, amelyek stabilizációt biztosítanak és lehetővé teszik, hogy az új európai uniós költségvetési időszakban az uniós forrásokat - kiegészítve a nemzetiekkel - úgy lehessen fölhasználni, hogy a versenyképesség jelentősen javuljon. Jakab István példaértékűnek nevezte, hogy a kamara gazdairányítás alatt működik, "ez most történt meg igazán".


MTI Fotó: Kovács Attila

A feladatokról szólva a hamarosan a kormány elé kerülő vízgazdálkodással összefüggő programot említette, melynek legfontosabb kérdései közé tartozik a finanszírozás, a vízgazdálkodási társulatok rendezése. A "földadóval" kapcsolatban hangsúlyozta, hogy arról nem döntött a parlament, s "a MAGOSZ, a Földművelésügyi Minisztérium és a kamara a leghatározottabban ellenzi azt".

Czerván György a 2014-es eredményekről és a feladatokról beszámolva kijelentette: a makrogazdasági mutatók tekintetében a mezőgazdaság az idei évben is rendkívül jól fog teljesíteni. Azt mondta: a GDP növekedésében a KSH adatai szerint 2013-ban 1,5 százalékos volt a növekedés, amihez a mezőgazdaság hozzájárulása 0,6 százalékpont volt. Az államtitkár rámutatott: az idei harmadik negyedévben 10,8 százalék volt a mezőgazdaság bruttó hozzáadott értékének volumene, az első három negyedévben pedig közel 8 százalékos az ágazat teljesítménynövekedése.

A kibocsátási és a foglalkoztatási adatok kedvező alakulása mellett a beruházások élénkülésére hívta fel a figyelmet (2014 I-III. negyedévben 232,3 milliárd forintot tett ki, ami az előző év azonos időszakához képest 16,9 százalékos emelkedés), valamint az agrár-külkereskedelem eredményeire. Az export az utóbbi három évben folyamatosan rekordszinten van, 8 milliárd euró körül, a szeptemberig szóló adatok szerint nagyságrendileg a 2013-as rekordteljesítménnyel azonos. A nyolcmilliárd euró a nemzetgazdaság exportjának mintegy 10 százalékát teszi ki, a 3,6 milliárd aktívum pedig a nemzetgazdaság külkereskedelmi aktívumának felét jelenti. "Ez a külkereskedelmi teljesítmény egyedülálló az Európai Unióban."

Az államtitkár ismertette a betakarítás friss adatait: a napraforgó esetében 1,6 millió tonna a termésmennyiség, ami rekord Magyarországon, kukorica tekintetében kifejezetten jónak mondható a 2,8 tonna hektáronkénti termésátlag (80 ezer hektár még hiányzik), és akár a 9,3 millió tonnát is el lehet érni. "Minden idők legnagyobb repce- és napraforgótermését takarítottuk be". A földadó kérdéséhez visszakapcsolódva közölte: nem tudja elfogadni a vagyoni típusú adózást, a minisztérium nem támogatja.

Papp Gergely, a NAK szakmai főigazgató-helyettese a földadó kérdéséhez kapcsolódva közölte, tudomásuk szerint hét településen már van valamilyenfajta földadó, 55 településen pedig a tervek között szerepel. A szakember a termeléshez kötött támogatásokkal kapcsolatban jelentős eredménynek nevezte, hogy megjelent benne a zöldség-gyümölcs. A támogatásoknál a következőkben a különbségtétel jellemzően nem nagyság, hanem tevékenység alapon történik meg. Az új rendszerben az 1200 hektárnál kisebb területen gazdálkodó állattartók biztosan jól járnak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?