2018. január 19. péntek Sára, Márió

Hírek - Földpiac

Szlovákia is bekeményít a külföldi földvásárlóknak

Jóváhagyta a pozsonyi törvényhozás azt az alkotmánymódosítást, amely kiemelt állami védelmet biztosít a termőföldnek. Ez az első lépés a külföldiek földvásárlásának szigorítását célzó törvényi szabályozás elfogadásában.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre

A kormánykoalíciós Szlovák Nemzeti Párt (SNS) műhelyéből származó alkotmánymódosítás több kisebb változtatás mellett meg nem újuló természeti erőforrásként definiálja a termőföldet, és az ország élelmiszerbiztonságának szavatolása érdekében kiemelt állami védelmet biztosít neki. Az alkotmánymódosítás lehetővé teszi egy olyan törvényi szabályozás elfogadását, amely bizonyos személyekre - például családi vállalkozásban gazdálkodó hazai farmerekre - szűkíti azoknak a körét, akik termőföldhöz juthatnak az országban. A módosítást a spekulatív célú földvásárlás kiszűrésének szükségességével, illetve a hazai mezőgazdasági földterület rendeltetésszerű hasznosításának támogatásával indokolták az előterjesztők.

A 150 fős pozsonyi parlamentben, ahol az alkotmánymódosítások elfogadásához háromötödös többség kell, 113 igen vokssal hagyták jóvá a változtatást, amely ellen csak az ellenzéki liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) képviselői szavaztak. A tervezett szigorításokat három törvény, illetve az alkotmánymódosítása által és egy teljesen új földtörvény elfogadása útján akarják megvalósítani – közölte a Hospodárské Noviny (HN) című pozsonyi lap kormányzati forrásokra hivatkozva.

Szlovákia Robert Fico előző kormánya idején, 2014 tavaszán már elfogadott egy, a helyi gazdák földvásárlását előnyben részesítő, az Európai Unión (EU) kívüli külföldiek egy részét pedig a termőföld vásárlásból kizáró jogi szabályozást. A vonatkozó jogszabály elővásárlási jogot biztosít azoknak, akik már legalább három éve azon a településen tevékenykednek agrárvállalkozóként, amelynek kataszterében az eladásra szánt földterület található, vagy az eladásra szánt földterület résztulajdonosai, illetve az áruba bocsátó személy hozzátartozói. A törvény ugyanakkor megtiltotta, hogy olyan állampolgárok vagy cégek földet vásároljanak Szlovákiában, akiknek országa nem teszi lehetővé, hogy területén szlovák állampolgár vagy Szlovákiában bejegyzett cég földterülethez jusson.

Szlovákiában mintegy 2,4 millió hektárnyi mezőgazdasági földterület van. A legvisszafogottabb becslések szerint ennek jelenleg 5-6 százaléka - mintegy 100-150 ezer hektár - van külföldi, jelentős részben dán, holland és kínai befektetők tulajdonában.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

Agrometeorológia

IDŐJÁRÁSA

A szakértő szemével

Hollósi Dávid
igazgató
Takarék Agrár Igazgatóság

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu