Több milliárdos állami kár a Hubertus Bt. méltánytalan földbérlése miatt

agrarszektor.hu
A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet a Hubertus Bt.-vel kötött hosszú távú, több ezer hektárra szóló földbérleti szerződés felbontását, valamint a területek visszaszerzését kezdeményezte. A német érdekeltségű Hubertus Bt. Hektáronként évi tíz forintért bérelhetett több mint 700 hektárnyi állami földterületet 1999 végéig, ez az államnak mintegy 7-8 milliárdos kárt jelent.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos tavaly szeptember 13-án elmondta, hűtlen kezelés és természetkárosítás elkövetésének gyanúja miatt feljelentést tett ismeretlen tettes, illetve tettesek ellen az ügyben. A kormánybiztosi hivatal megállapította: alapos a gyanú, hogy a szerződésben szereplő feltételek miatt az államot hét-nyolc milliárd forintos kár érte. Az NFA a kifogásolt földhaszonbérleti szerződés miatt kezdeményezte a kontraktus felbontását és a terület állami birtokba vételét.

A feljelentett cég bírósághoz fordult. "A Hubertus Bt. továbbra is érvényesnek tekinti az állammal kötött bérleti szerződést" - jelentette ki Csató András. A cég ezen kívül elvárja, hogy az NFA teljesítse a szerződés feltételeit.

Csató András hozzátette: "Már több alkalommal kerestük az érintett kormányzati szerveket a mindkét fél számára előírt jogok és kötelezettségek - így a földbérleti díj - átbeszélése és értelmezése érdekében, eddig eredménytelenül."

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa, Fülöp Sándor szerint a Hubertus Bt. tevékenysége súlyosan veszélyezteti a vízi élővilágot a Balaton déli partján, valamint jelezte, hogy a magyar állam nevében eljáró Állami Vagyonügynökség rendkívül előnytelen haszonbérleti szerződést kötött a társasággal. A tárgyalások hamarosan megkezdődnek - írja a Magyar Hírlap.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?