Visszadobták a földtörvényt - Alkotmányellenes a módosítás

agrarszektor.hu
Alkotmányellenesnek minősítette az állami földvagyonról szóló törvény nemzeti parkokra vonatkozó módosítását az Alkotmánybíróság (Ab). A testület határozata szerint az április végén elfogadott törvénymódosítás ebben a formában nem hirdethető ki, mivel alaptörvény-ellenes elemeket tartalmaz.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Alkotmányellenes az állami földvagyonról szóló törvény nemzeti parkokkal kapcsolatos módosítása - jelentette ki az Ab hétfői nyilvános határozat hirdetésén. Az országgyűlés április végén fogadta el a törvénymódosítást, Áder János köztársasági elnök viszont nem hirdette ki akkor átalakított törvényt, hanem az AB-hoz fordult normakontrollért. A módosítást ugyanis alaptörvény-ellenesnek vélte, amellyel sérti a természetvédelem korábban elért szintjét is.


MTI Fotó: Szigetváry Zsolt 

Az Ab szerint alkotmányellenes a törvény kétharmados többségét igénylő részének feles többségű elfogadása, valamint az is, hogy nem a Nemzeti Park Igazgatóságok kezelnék egyes védett természeti területeknél a természetvédelmi célú vagyonkezelést, hanem az Nemzeti Földalap gyakorolná ezeket a feladatokat. A testület szerint ugyanakkor nem alaptörvény-ellenes, hogy a törvény egyes, Nemzeti Földalapba tartozó földterületek esetében lehetővé tette haszonbérleti szerződések felmondását, illetve megszüntetett előhaszonbérleti jogokat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?