2020. április 1. szerda Hugó

Hírek - Gépek

140 éves a norvég Kverneland - Egy 129 éves cég felvásárolta

A norvég cégcsoport 2010-ben a világ legnagyobb mezőgépgyártó tömörülésének számított, amikor megérkezett a kínai piacra. Az agresszív expanziót folytató japán Kubota 2012-ben úgy döntött, hogy szőröstől-bőröstől felvásárolja a céget.
 
 

Az egykori ekegyárból longlinerré - széles mezőgép-portfólióval rendelkező vállalattá - vált norvég mezőgépgyártó 2012 óta már a Kubota tulajdonában van. A gyár idén ünnepli alapításának 140 éves évfordulóját. A vállalkozást 1879-ben alapította Ole Gabriel Kverneland a norvégiai Kverneland faluban, egy kovácsműhelyben. Kezdetben a helyi gazdáknak nyújtott szolgáltatásokat végzett, majd lóvontatású ekék és fogasboronák gyártására specializálódott. 1894-től traktorokhoz is gyártottak ekéket.

Ekegyártással indultak (Forrás: autoline.hu)

Az 1920-as években már évi 7000-8000 darab traktorvontatású ekét állítottak elő. 1955-től kezdődően 1983-ig több kisebb norvég, dán és holland mezőgazdasági gépgyárat vásároltak fel. Majd 1993-tól kebelezték be a dán Taarup szálastakarmány-betakarító gépeket gyártó vállalatot, amely ma is a Kverneland Group egyik fő gyártóbázisa. 1996 és 2010 között további cégek kerültek a Kvernelandhoz. Ekkor olvadt be a cégcsoportba az olasz Meletti Agricole, az Accord német pneumatikus vetőgépet gyártó vállalkozás, a Silo Wolf, a holland Grenland-csoport, a német RAU, a Gregoire SA (amelyet később eladtak az SDF-nek), a hígtrágya-technológiáiról ismert holland Weenhouis és a bálázókat gyártó olasz Gallignani is.

2010-ben az oroszországi Lipeckben, majd a kínai Dagingban hoztak létre telephelyeket. Ebben az időszakban a Kverneland volt világ a legnagyobb, mezőgazdasági munkagépet gyártó tömörülése. 2012-ben jött a Kubota és szőröstől-bőröstől felvásárolta a Kvernelandot. Megjegyezzük a japán vállalat is hosszú múltra tekint vissza, ezt 1890-ben alapították. A felvásárlás óta a  Kvernaland-gépeket kétcsatornás úton, az eredeti márkanéven és színekben értékesítik. A cég magyarországi leányvállalata 2017-ben 2 milliárd forint feletti nettó árbevételt ért el.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu