Zseniális: ilyen traktorral műtrágyáznak a profi osztrák gazdák

agrarszektor.hu2020. június 2. 06:15

Az osztrák APV Technische Produkte nevű gépgyártó kifejlesztett egy olyan, pumpával és szórófejekkel ellátott külső tartályt, amelyet traktorok elejére, vagy a különféle felszerelések hátuljára lehet rögzíteni. Az új modell az LF 600 M1 nevet kapta.

Az osztrák APV Technische Produkte kifejlesztett egy LF 600 M1 névre keresztelt külső tartályt, amelyet trakorok elejére lehet felszerelni. A tartály, valamint a hozzá tartozó pumpa és a szórófejek lehetővé teszik a jármű kezelőjének, hogy különféle folyadékokat, például folyékony műtrágyákat vagy gombaölő szereket juttasson a földbe a vetés, vagy más talajműveletek során, írta meg a Future Farming.

Az LF 600 M1 tartályának űrtartalma 600 liter, a pumpa pedig 20 liter/perc teljesítményre képes. A felszereléshez tartozik egy vezérlőegység, egy áramlásmérő és a szükséges kábelek. A csomag magában foglal még egy 25 literes kis tartályt a tiszta víz számára, egy szitaszűrőt, egy keverőt és ledes világítást. Az eszköz 12 Voltos feszültséggel működik, és az 1-es, valamint a 2-es kategóriájú elülső kapcsolódási pontokra lehet felszerelni, de a traktor hátulsó részéhez is képes kapcsolódni, emellett bizonyos felszerelésekre is rögzíthető lesz.

A folyadékok kijuttatásához szükség van továbbá egy elosztófejre is. Ezek külön rendelhetőek 12, 24, 36 vagy 48 kimenettel, ezekhez vezetékkel és szórófejjel. A kimenetek igény szerint lezárhatóak kupakokkal, így az aktív szórófejek száma 2-48 között változhat. A vezérlőegység használható arra is, hogy a traktor kezelője az áramlásmérő helyett a jármű sebessége alapján szabályozza a kijuttatási sebességet. Ehhez viszont olyan optikai szenzorokra lesz szükség, amelyek szintén az APV-től rendelhetőek meg. Ez a konfiguráció viszont lehetővé teszi azt is, hogy az LF 600 M1 automatikusan ki- és bekapcsoljon a fordulások során.

Az APV Technische Produkte az LF 600 M1-es modellt 5 ezer eurós (1,7 millió forintos) áron dobta piacra. A 48 kimenetes elosztófej ára ezen felül körülbelül 1000 euró (nagyjából 345 ezer forint) még.

(Címlapkép forrása: APV Technische Produkte)

Címkék:
traktor, gép, műtrágya, osztrák, gombaölő-szer, gépgyártó, tartály, folyékony,