Csarnok-trend: változó viszonyok, bevált megoldások (x)

agrarszektor.hu2021. november 4. 16:40

Az acélcsarnokok iránti keresletet az alapanyagár emelkedése okozta kedvezőtlen folyamatok sem fogták vissza, ám árajánlatot kérni építési engedély birtokában érdemes. Az elmúlt hónapok tendenciákról kérdeztük Raport Lászlót, a belga, acélcsarnokokat gyártó és azokat világszerte forgalmazó Frisomat magyar ügyvezetőjét.

Világpiaci árak növekedése, az autógyártás nehézségei, a lassan érkező pályázati pénzek, emelkedő fuvarköltségek, nem enyhülő munkaerőhiány: ezek határozták meg az acélcsarnokok piacát az elmúlt hónapokban.
2021. első felében mennyiségben és értékben is kétszer annyit értékesített, a könnyűszerkezetes acélcsarnokait 70 százalékban ipari célra építő Frisomat, mint a vírushelyzet előtti év azonos időszakában. A megugró keresletnek még a nyár elején kezdődő extrém alapanyagár emelkedés sem tudott gátat szabni.

A magyar piacon 30 éves tapasztalattal rendelkező, belga székhelyű acélcsarnok-gyártó Frisomat magyar ügyvezetője, Raport László szerint az árakat az ősz folyamán az egyes autógyártók chiphiány miatti leállási kényszerének következményeként a piacon maradt acélmennyiségek normalizálták, de nem az általuk hasznát alapanyagok területén. A Frisomat csarnokok alapanyaga, a magas minőségű horganyzott termékek árának csökkenése ugyanis még nem látható. A bármilyen funkciójú, a legkisebb gabonatárolótól a komoly műszaki tartalommal épülő hűtőházig, de döntően egyre inkább ipari gyártó- és szerelő funkcióval épülő, költséghatékony acélcsarnokokat. A nyár végére bekövetkezett további 8-10 százalékos acélár emelkedéssel az idei évben már a beszerzési ár duplázódásáról beszélhetünk. A világszerte acélcsarnokokat építő, és így nagy tételben acélt vásárló Frisomat korábban 4-6 hónapos szállítási határidővel rendelt alapanyagot. Ma azonban az alapanyagárak maximum 2 hétre szólnak, ami az ajánlatadást Magyarországon is nagyban megnehezíti. "Teljesen rendhagyó tendencia, hogy csak akkor adunk szívesen árajánlatot egy-egy megkeresésre, ha a tervek nem csupán készen vannak, de a jogerős építési engedély is a megrendelő kezében van már. Így a jelenlegi kb. maximum 3 hónapos szállítási határidővel merünk csupán árgaranciát vállalni, de azt is főleg a szigetelés nélküli csarnokok esetén."

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

80 % emelkedés a fuvarköltségekben
A jelentős kereslet ellenére sok beruházó óvatosabb lett a nehezen kalkulálható építési költségek miatt, amihez több építési termék esetén a növekvő fuvarköltségek is komoly tételként adnak hozzá. A Frisomat minden igényt kielégítő hőszigetelt csarnokokat is kínál, amihez a szükséges szendvicspaneleket a magas szállítási költségek miatt eddig sem Belgiumból, hanem Lengyelországból szerezte be. "Idén a fuvarköltségek mintegy 80%-os emelkedése további tétel az amúgy is nehezen fixálható költségkalkulációban. A panelek árát pedig egy hónapos határidővel adják meg, amivel gyakorlatilag vakrepülés az ajánlatadás." - tette hozzá a szakember.

 

Hiány: munkaerőből és pályázati pénzekből
A szakember a keresletet visszafogó további okként említette, hogy néhány, döntően ipari célra csarnokot tervező (műhelyek, kisipari termelők, lapszabászatok, autóipari beszállítók) a beruházó által várt pályázatok csúsztak, meghiúsultak, vagy a megszerezhető források gyakorlatilag elérhetetlenül gyorsan elfogytak.

"Az elmúlt 30 év alatt alig vettem fel hirdetés alapján szerelőt, szinte mindenki ajánlás útján került a céghez. A magyar szerelőcsapatra kifejezetten igaz a mondás, hogy messze földön híres, hiszen még Németországba is kölcsönadtuk őket. Ma azonban egy-egy kieső ember helyére esélytelen újat találni." - erősítette meg a tendenciát a cégvezető.

 

40-100ezer forint négyzetméterenként
A forgalomnak nagyjából 30 %-át kitevő, 40-60 000 forintos négyzetméteráron szerkezetkészre építhető, kisebb vagy nagyobb méretű, de egyszerű mezőgazdasági tárolók továbbra is népszerűek, de az a komolyabb műszaki tartalom egyre többször elvárás. "A Frisomat alapvetően a szerkezetkész épületet biztosítja - váz, burkolat, nyílászárók -, természetesen igény esetén bármilyen bonyolultabb feladatot is megoldunk, de ez a fő profil, aminek sikerességét a nagy számban visszatérő, néha harmadik, negyedik csarnokot rendelő vevőink is visszaigazolják. Ebben a kategóriában azonban, ahol lehetnek szintek, komolyabb hőtechnikai igények és egyéb építészeti elvárások, a 70-100 000 forintos négyzetméterár vált az átlagossá."

Bővebb információ: www.frisomat.hu

(x)

Címkék: