2020. február 17. hétfő Donát

Hírek - Gépek

A gazdák fejével gondolkodik a Syngenta: 650 millió dollárt remél belőle

Mike Mack, a Syngenta vezérigazgatója azt ígéri, hogy a tervezett üzletág összevonásoknak köszönhetően 2015-ig mintegy 650 millió dolláros költségmegtakarítást ér el a cég. Mindehhez arra van szükség, hogy a gazdálkodók fejével gondolkodjanak, vagyis integrált szolgáltatásokat nyújtsanak.
 
 

A svájci székhelyű növényvédőszer gyártó cég azt tervezi, hogy összevonja vetőmag és növényvédőszer üzletágát, mellyel jelentős költségeket takaríthat meg, és évente mintegy fél százalékponttal növelheti piaci részesedését.

Ezzel egy időben az EBITDA a tavalyi 21,5 százalékról 22-24 százalékra emelkedhet a 2015-ig tartó időszakban.
A teljesítményjavulást arra alapozzák, hogy termékpalettájukat és szolgáltatásaikat a gazdálkodók igényeinek megfelelően alakítják át. „Célunk, hogy részvényeseinknek értéket állítsunk elő, melyhez először a fogyasztóink számára kell értéket teremteni” – mondta Mike Mack.

A vetőmag és növényvédőszer gyártó cégek körében egyre elterjedtebb, hogy a két terméket egyesítik, például olyan genetikailag módosított kukorica vetőmagot hoznak létre, mely herbicid toleráns, így a termelők anélkül használhatnak vegyszereket, hogy az kárt tenne a terményben.

Habár a Syngenta még jóval az amerikai óriásvállalat Monsanto mögött kullog vetőmaggyártás tekintetében, mezőgazdasági vegyszerek gyártásában leelőzi versenytársát.

Az üzletágak összeolvasztásának bejelentésére azután került sor, hogy a cég 0,6 százalékos eredménycsökkenést könyvelt el 2010-ben. Ennél a piac korábban nagyobb visszaesést várt: a realizálódott 1,4 milliárd dollár helyett 1,28 milliárdot.
Ezen belül a növényvédőszer üzletág 4 százalékot esett vissza: 2,2 milliárd dolláros eredményt produkálva. A Syngentan kívül azonban a többi cég – az amerikai Monsanto, az ausztrál Nufarm – is megsínylette a piacot elárasztó kínai termékdömpinget, mely jelentősen lenyomta a glyphosate gyomirtók árát.

Ezzel szemben a vetőmag üzletág 39 százalékos eredménynövekedést ért el, köszönhetően a genetikailag módosított kukorica vetőmagok iránt megugrott keresletnek. Kelet-Európában ugyanis a 2008-ban kezdődött hitelválság után most ismét javultak a hitelezési feltételek, így napraforgó és cukorrépa vetőmagok iránt is megnőtt az igény.

A bejelentés hatására a Syngenta részvényei két éves csúcsra jutottak a nap folyamán.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu