2020. február 23. vasárnap Alfréd

Hírek - Gépek

A kkv-k 85 százaléka fejleszt idén

A futó uniós pénzügyi ciklus forrásainak kiírása vontatottan indult, majd szinte egyszerre jelent meg minden pályázat. Az elbírálási folyamat ennek megfelelően rendkívül lassú volt. Idén azonban mindazok, akik eddig kivártak, elkezdhetik a beruházásokat - akár nyertes pályázóként, akár saját forrásaikra támaszkodva.
 
 

2007 óta nem akartak ennyien fejleszteni a magyar cégek közül. A 2008 nyarán kirobbant pénzügyi válság 7 ínséges éve után végre összeszedték magukat a vállalkozások, és elkezdődhet az építkezés. Jelenleg ugyanis a kkv-k 75 százaléka – a mezőgazdaságon belül a 85 százaléka – készül valamilyen beruházásra a K&H kkv bizalmi index felmérés eredménye szerint. Ez óriási előrelépés a tavaly év eleji 41 százalékhoz képest.

Ilyen látványos javulásra és tartós növekedésre egy év alatt még nem volt példa az index történetében. A jelenlegi arány a válság előtti (80 százalék körüli) időket idézi – hangsúlyozta Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv-marketing főosztályának vezetője. A beruházási célok elsősorban a termelést támogatják: egyedül a gépek, berendezések korszerűsítését tervező vállalkozások aránya nőtt – 35-ről 40 százalékra –, ami az index történetében a második legmagasabb érték. Ezt követően informatikai fejlesztésekre fókuszálnak a legtöbben (34 százalék), míg az autóflotta cseréjére vagy fejlesztésére a cégek 24 százaléka készül.

Sok év elhalasztott beruházásait kell pótolni

Az üzemmérettel párhuzamosan a beruházási szándék is egyre erősebb. Míg a mikrovállalkozások 68 százaléka és a kisvállalkozások 77 százaléka tervez fejleszteni, addig a középvállalkozásoknál igazi beruházási „boom” várható, ugyanis közülük 10-ből 9 cég tervez fejleszteni. A megnövekedett beruházási szándék minden szektorban és árbevétel-kategóriában tetten érhető. A KSH legfrissebb adata szerint a nemzetgazdasági beruházások volumene az első negyedévben máris 17 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakának eredményét.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu