2021. május 18. kedd Erik, Alexandra

Hírek - Gépek

Az adatokban rejlik a jövő: bárki számára elérhető lehet, hogyan teljesít a másik gazda

A precíziós gazdálkodás és a digitalizáció egyre jobban hódít a magyar mezőgazdaságban is, sok gazdálkodó azonban gondolkodás nélkül veti rá magát az új technológiákra. A legtöbben bele sem gondolnak abba, mekkora problémát jelenthet, ha anélkül kezdik el használni a precíziós eszközöket, hogy előtte rendbe tennék saját gazdaságuk adatait. A megfelelő adatok nélkül ugyanis nem lehet megfelelő precíziós gazdálkodást tervezni – mondta el az agrárszektor.hu-nak Zsoldos Tamás, az AgroVIR új, adat üzletágának vezetője. A szakemberrel arról is beszélgettünk, hogy miért volt szükség egy új részleg elindítására, illetve milyen előnyökkel járhat ez a gazdák számára.
 
 

Az adatalapú döntéshozás egyre fontosabb az agráriumban, ezért hozta létre az AgroVIR az önálló, adat üzletágat – tájékoztatott Zsoldos Tamás. A cég tíz évvel ezelőtt alakult, és olyan vállalatirányítási rendszert hozott létre, amely a döntéshozókat segíti egyre jobb döntéstámogató eszközökkel. A vállalat időben felismerte, hogy már olyan mennyiségű adat van a rendszerükben, amellyel érdemes célzottan foglalkozni, ezért hozta létre az új részleget.

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A konferencián az agrárgazdaság legaktuálisabb témáiról kaphatnak naprakész információkat a résztvevők. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. Ha tájékozott akar lenni az agráriumban, jöjjön el a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra április 26-án! A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Az új üzletág 2018-ban jött létre, és még komoly fejlesztések várnak rá a jövőben. Már most is van olyan szolgáltatás, amelyet a cég szoftveréhez illesztettek, ilyen például az a benchmarking felület, amelyen a gazdálkodók össze tudják hasonlítani saját gazdaságukat más gazdákéval, így láthatják hol mekkora a hozam, a költség, illetve a profit. Az adat üzletág segítségével a gazdálkodók komplexebb elemzéseket kaphatnak, és összemérhetik a saját gazdaságuk teljesítményét más gazdaságokéval. A vezető kiemelte, hogy ez nemcsak egy általános összehasonlítás, hanem olyan adatokat biztosít a gazdáknak, amelyekkel tágabb környezetben, és akár régiós szinten is kimutatást kaphatnak. 

„A rendszer fejlesztésekor teljes mértékben figyelembe vesszük a partnerek visszajelzéseit. Érkezett olyan kérés az egyik ügyfelünktől, hogy nem a közvetlen környezetében szeretné látni, hogy hogyan teljesít a több gazdálkodó, hanem akár a 200 kilométerrel odébb lévő homokos talajon gazdálkodót is megnézné. A talajtípustól függően ugyanis hasonló gépeket kell üzemeltetni, egy nem annyira kötött talajon például más teljesítményű gépekre van szükség, és eltérnek a költségek is. A szoftver fejlesztése során ezt a kérést is szem előtt tartjuk” – közölte Zsoldos Tamás. A decemberi partnertalálkozón számos hasonló visszajelzés érkezett, ahol többek közt az alábbi kukorica vetőmag teljesítmény elemzést is láthatták az AgroVIR partnerek konkrét vetőmag fajtákkal:

Forrás: AgroVIR

A cég több szolgáltatótól is vásárol adatokat annak érdekében, hogy jobb elemzéseket tudjon adni a gazdálkodóknak. A közelmúltban olyan időjárással kapcsolatos szolgáltatást vásárolt az AgroVIR, amely segítségével helyspecifikusan tudják tájékoztatni a partnereket az időjárás előrejelzésről, jóval részletesebben, mint az egyes meteorológiai oldalak. Emellett olyan talajmodellt szereztek be, amellyel például a fentebb említett gazdálkodói kérést is ki tudják majd szolgálni – térképen meg tudják jeleníteni a fő talajtípusokat, jellemzőket tájegységenként.

Az iparágban nagy figyelem kíséri a precíziós gazdálkodást, és habár valóban ez a jövő, a technológia csak akkor használható jövedelmezően, ha a gazdálkodó rendbe teszi saját gazdálkodásának adatait – hangsúlyozta az adat üzletág vezetője. A helyspecifikus gazdálkodás mellett a saját gazdálkodás hektárra levetített jövedelmezőség vizsgálatához is tűpontos adatokra van szükség, illetve akár egy gépbeszerzés indításához is kellenek az adatok. Emellett a tervezéshez és az operatív irányításhoz is megfelelő információkra van szükség, így a gazdáknak először üzemi szinten kell rendbe tenniük a meglévő adataikat, enélkül ugyanis nem lehet precíziós gazdálkodást sem tervezni. A vezető kitért arra is, hogy általában az jelenti a legnagyobb problémát, amikor egy gazda el akar kezdeni precíziósan gazdálkodni, de nincs meg az a kezdeti adatmennyiség, ami az alapja lenne a tábla szintnél mélyebb, menedzsment zóna szintű tervezéshez - például a helyspecifikus műtrágya kijuttatáshoz. 

Habár az AgroVIR számára valóban a szántóföldi növénytermesztésben rejlik a célközönség, az állattenyésztést sem tudja a cég figyelmen kívül hagyni. Emiatt most már állatnyilvántartást, illetve korcsoportra, istállóra és egyéb szempontokra levetített költségelemzést is tartalmaz a rendszer. Ezen kívül a gyümölcstermesztők és a szőlész-borász partnerek igényeit is igyekszik folyamatosan kielégíteni a cég.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu