Bárcsak lenne traktorom! - Folytatódik a géporgia

agrarszektor.hu
Nem is hinné, mennyien vágynak traktorra. Egy több mint 100 milliárdos piac.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A magyarországi mezőgazdasági gépberuházások volumene évről évre nő, 2013-ban elérte a 115 milliárd forintot. A Növekedési Hitelprogram egyértelműen éreztette hatását ebben a szektorban is, ám jelentős új vásárlási volument nem generált, a piaci szereplők most várakozással tekintenek a második körre. Magyarországon még mindig van tere a gépesítettség növelésének: míg Ausztriában évente megközelítőleg 7200 db traktort értékesítenek, addig Magyarországon ez a szám csak kb. 2000-re rúg. A földtörvény, és általában a földhasználattal és az üzemmérettel kapcsolatos korlátok - ahogyan a hazai agrárium minden szegletét - a gépforgalmazási piacot is nagy mértékben befolyásolja. Az idei AGROmashEXPO legnagyobb kiállítójánál jártunk.

2014. január 29. és február 1. között négy kiállítás tölti meg a Hungexpo fedett kiállítási területeit. A több mint 30 ezer négyzetméteres kiállítótéren egy időben rendezték meg az AgrárgépShow, az AGROmashEXPO, a Magyar Kert, valamint a Szőlészet és Pincészet kiállításokat. A négy rendezvény közül a legnagyobb, 23 ezer nm-es területet a mezőgazdasági gépekre specializálódott AgrárgépShow foglalta el, ahol hazai gépforgalmazók és forgalmazott márkák állítottak ki.

A vásár legnagyobb kiállítója az Axiál Kft., amely a teljes D pavilont megtöltve közel 5000 nm-en mutatja be az általa forgalmazott 25 márka 91 gépét, ezek között 30 olyan újdonságot, melyet a nagyközönség most lát először. A vásárhoz kapcsolódó sajtótájékoztatón a vállalat képviselői a hazai mezőgéppiac aktuális helyzetéről és a cég tavalyi eredményeiről beszéltek. Harsányi Zsolt tulajdonos-ügyvezető előadásának bevezetésében a hazai mezőgazdaságról adott pillanatképet: a tavalyi évben a termés jobb volt a megelőző évek termésmennyiségénél, és az árak - még az emiatt indokoltnál is nagyobb mértékben - drasztikusan csökkentek, így a jövedelmezőség is csökkent - mondta. Egy biztos, a tőke jön be a mezőgazdaságba, és a földek utáni harc alapvetően határozza meg az iparág életét - utalt a mezőgazdaságban zajló világszintű folyamatokra. A hazai mezőgazdaság gépesítettségi szintjét érzékeltetve Harsányi elmondta, hogy míg Ausztriában évente megközelítőleg 7200 db traktort értékesítenek, addig Magyarországon ez a szám csak kb. 2000-re rúg - van tehát még tere a gépesítettség növelésének.


A magyarországi mezőgazdasági gépberuházások volumene 2013-ban elérte a 115 milliárd forintot. A tavalyi évben a Növekedési Hitelprogram egyértelműen éreztette hatását a piacon, ám jelentős új vásárlási volument nem generált. A program a régi hitelek kiváltásával további segítséget jelentett, ez a lehetőség azonban a második körben már nem áll rendelkezésre. A program feltételrendszerének év elejével életbe lépő módosításai lehetőséget adnak a lízingre is, ennek gyakorlati elérhetőségét a termelők egyértelműen várják - beszélt a cég tulajdonos-ügyvezetője a finanszírozási piac aktualitásairól.

Pintér Zsolt, a vállalat ügyvezetője a szektor értékesítési eredményeit meghatározó tényezőkről beszélt. Ezek között kiemelte a gépberuházásokat segítő pályázati lehetőségeket, a földtörvényt, és általában a földhasználattal és üzemmérettel kapcsolatos korlátokat, amelyek nagy mértékben befolyásolják a termelők gépbeszerzési döntéseit. A terméseredmények, illetve az időjárási szélsőségek szintén alapvető hatással vannak az iparág forgalmára.

A bajai központú vállalkozás fennállásának legnagyobb, 59 milliárd forintos nettó forgalmát érte el a 2013-as évben. Ez a szám a megelőző évhez viszonyítva 17%-os forgalomnövekedést jelent. "Az Axiál Kft. megalapítása, 1991 óta a legjobb eredményét érte el, egy olyan évben, amely - néhány áthúzódó támogatástól eltekintve - gyakorlatilag pályázat nélküli év volt - kommentálta a cég eredményeit Pintér. Ez számunkra pozitív visszacsatolás, mert a termelőink megerősödését jelenti, akik már nem feltétlenül tették függővé gépberuházásaikat a pályázatoktól - tette hozzá.

A 2013-as értékesítés legnagyobb része, 33%, az ezt megelőző évhez hasonlóan, az alkatrészüzletághoz köthető. Az új gépértékesítés a forgalom több mint felét tette ki: a gépüzletág, a CLAAS gépüzletág, az építőgép üzletág együttesen 55%-os részesedéssel bír. A további 10 %-on a használtgép üzletág, valamint a szervizüzletág osztozott fele-fele arányban. A cég az általa képviselt három traktormárkából a 80 LE feletti nyugati gyártmányú erőgépek kategóriában 391-et értékesített, mely 31 %-os piaci részesedést jelent. Az országban összesen értékesített 271 darab kombájn közül az Axiál Kft. 135 darabot adott el, amely 51 %-os piaci részesedést jelentett a cég számára. A vásárhoz kapcsolódó hazai és nemzetközi fejlesztések díjazására kiírt Termékverseny Pályázat gépesítés kategóriájában több, a cég által forgalmazott géptípus is nyert.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03