Bejöttek a jóslatok - Sokkal kevesebb traktort adnak el

agrarszektor.hu
Világszerte visszaestek a traktoreladások az idei év első félévében. A gazdálkodók kisebb vásárlóereje és a túlkínálat együttesen okozta a csökkenést. Így például a harminc lóerőnél nagyobb szegmensben - Kína kivételével - 17 százalékkal szűkült az értékesítés és az év második felére sem várható jelentős javulás.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Kevesebb traktort adtak el az idei év első felében - közölte az Európai Mezőgazdasági Gépkereskedők Szövetsége (CEMA) az Agrievolution elemzésére hivatkozva. A piacok többségén ugyanis a fogyasztók kisebb vásárlóereje és a túlkínálat miatt sokkal kevesebb gépet tudtak értékesíteni.

Az európai piacok a világpiaci trendeket követik, a kontinensen belül viszont heterogének a viszonyok. Egyes piacok most stabilizálódnak (például a Balti-államok, Portugália) más országokban (Svájcban, Csehországban, Romániában) pedig továbbra sem csökkentek a traktoreladások.

Az idei év első felében Nyugat-Európában összesen 10 százalékkal kevesebb traktort értékesítettek, miközben Közép-Európában nem tapasztaltak ilyen arányú csökkenést. Németországban és Franciaországban szintén jelentős visszaesést mutattak ki, viszont a németeknél 2014 nyaráig nem volt drasztikus csökkenés, ezért tavaly év végéig a német traktorpiac számított a legerősebbnek. Akkor Németországban 34 611 traktort adtak el, idén már csak 32 ezer erőgéppel számolnak.


MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Az Egyesült Királyságban az idei évben eddig 12 százalékkal csökkent az értékesítés volumene és az elemzők nem ígérnek jelentős változásokat. Az eladások Európa ötödik legnagyobb traktorpiacának számító Lengyelországban is visszaestek, így az idei év első öt hónapjában 13 százalékkal kevesebb traktort adtak el.

Ahogy arról az agrárszektor.hu már korábban beszámolt, az év elején egyes források jelentős visszaesésre számítottak Oroszországban is, holott tavaly ott még több gépforgalmazó számára is stabil értékesítési lehetőségek adódtak. Ennek ellenére világszerte a legnagyobb visszaesés itt következett be, az idei év januárjától júniusig ugyanis 44 százalékkal csökkentek a traktoreladások.

A harminc lóerőnél nagyobb traktorok szegmensében világszerte - Kína kivételével - mintegy 17 százalékkal estek vissza az eladások. Ha a kínai piac adatait is belekalkulálják, a csökkenés mindössze 3 százaléknyi, így a két érték közti jelentős különbség jelzi, mekkora szerepet kapott a távol-keleti ország az elmúlt években a mezőgazdasági gépek piacán.

A piacvezető Kínában az év első felében - a 30 lóerőnél nagyobb kategóriában - mintegy 376 ezer traktort értékesítettek. Ez 23 százalékkal több, mint 2014-ben. A kisebb traktorok eladása visszaesett, amely így az összértékesítést 7 százalékkal csökkentette. A 100-180 lóerő kategóriában ugyanakkor eddig 17 ezer traktort adtak el, ötezerrel többet, mint az azt megelőző évben. 

Kína után India a második legnagyobb traktorfelvevő piac, az eladások viszont idén 22 százalékkal csökkentek. Eddig 240 ezer traktort adtak el, főleg a 30-50 lóerős szegmensből, az 50 lóerőnél nagyobb kategóriában viszont visszaesést tapasztaltak. A Japán piacon stabilitást lehet megfigyelni 2015 első felében, de a második félévben növekedés várható.

Törökország dacol a trendekkel 
A nemzetközi trendtől eltérően alakulnak a mutatók Törökországban, ahol 25 százalékos növekedést figyeltek meg. Már 2014-ben is jelentősen nőtt az értékesített traktorok száma, év végére pedig várhatóan több mint 60 500 traktort adnak majd el.

Az USA-ban az idei év első félévében a 100 lóerőnél nagyobb kategóriában 18 százalékkal kevesebb traktort értékesítettek az előző év azonos időszakához viszonyítva. Kanadában hasonló eredményekről számoltak be, ott 16 százalékkal csökkentek az eladások. Emellett a kisebb traktorok szegmensében 10 százalékos visszaesést figyeltek meg.

Dél-Amerikában a brazil piacon idén eddig 22 százalékkal kevesebb traktort értékesítettek, de a többi mezőgazdasági gépnél ennél is nagyobb kieséssel kellett szembenézniük. A kombinált betakarítóknál 32 százalék, míg egyes talajművelőknél 36 százalékos visszaesést tapasztaltak. Chile, Paraguay és Kolumbia viszont nem mutattak jelentős csökkenést.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03