Bekeményít a hatóság: az idei évtől szigorúbban ellenőrzik a permetezőgépeket

Bekeményít a hatóság: az idei évtől szigorúbban ellenőrzik a permetezőgépeket

agrarszektor.hu
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arra hívta fel a termelők figyelmét, hogy idén már csak műszaki vizsgálatra bejelentett vagy érvényes műszakival rendelkező permetezőgéppel lehet növényvédelmi munkákat végezni. Azokat a gépeket, amik nem felelnek meg ezeknek a követelményeknek, a hatóság az ellenőrzések során leállítja, tulajdonosaikkal szemben pedig eljárást indít.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az EU-s előírásoknak megfelelően Magyarországon is kötelezővé vált a permetezőgépek műszaki állapotának időszakos felülvizsgálata. E kötelezettség előfutáraként létrejöttek a felülvizsgáló állomások, valamint azok vezetőinek képzése is lezajlott, olvasható a Nébih oldalán.

A hatósági szakemberek idén még nem indítanak eljárást azzal a géptulajdonossal szemben, aki jelentkezett a műszaki felülvizsgálatra, azonban a túljelentkezés, illetve a rendkívüli körülmények miatt nem került még sorra. Abban az esetben viszont, ha a növényvédelmi gép tulajdonosa be sem jelentette a gépét a Nébih nyilvántartásában szereplő felülvizsgáló állomások egyikéhez - tehát nem rendelkezik érvényes vizsgaidőponttal -, úgy egy ellenőrzés során hatósági eljárás indítható vele szemben.

A hivatal nyomatékosan felhívta a növényvédelmi géptulajdonosok figyelmét arra, hogy a vizsgaidőponttal, vagy "megfelelt" vizsgaeredménnyel nem rendelkező növényvédelmi gépek az idei évtől munkavégzésre nem használhatóak! A 2020-as ellenőrzések során a szakemberek, amellett, hogy elindítják a hatósági eljárást, leállítják ezen növényvédelmi gépek munkavégzését. Ugyanez vonatkozik a vizsgán meg nem jelent gépekre is, valamint természetesen a "nem megfelelt" minősítést kapott eszközökre.

Külön figyelmet érdemel, hogy a kölcsönös megfeleltetés (KM) ellenőrzések során idén már kötelező ellenőrizni a permetezőgépeket is. Amennyiben nem történt meg a műszaki vizsgálatra való bejelentés, vagy a géptulajdonos nem jelent meg a megadott időpontban a vizsgán, mulasztása miatt az agrártámogatások csökkentésével kell számolnia.

A hivatal arra is emlékeztette a termelőket, hogy azon gépek esetében, amelyek 2019 előtt már átestek a műszaki felülvizsgálaton, a hatóság elfogadja a vizsgáló állomás által korábban kibocsátott tanúsítványt, amennyiben az három évnél nem régebbi. A felülvizsgálatot végző állomások folyamatosan frissülő listája itt érhető el.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 09:43