2020. december 2. szerda Melinda, Vivien

Hírek - Gépek

Belvíz: elviszi a búzát, kukoricát!

Az elmúlt hónapok rendkívüli időjárási körülményei jelentősen visszavetik majd az idei termést. A termelők szövetsége szerint a belvíz okozta károk miatt elsősorban a búza és kukorica termés lesz majd kevesebb, de szinte minden termőföldi növény minősége romolhat - hangzott el a Kossuth Rádió Krónika című műsorában.
 
 

Hivatalosan négyszáz hektár körüli a belvízzel elöntött terület Magyarországon, de ennél jóval nagyobb, csaknem egymillió hektárnyi területen lehetetlen mezőgazdasági munkálatok végzése - mondta Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének titkára. „Az őszi búzánál százezer hektárral, tíz százalékkal kisebb a vetésterület. Hasonló nagyságrendű a többi kalászosoknál a kiesés.”

Tóth István szerint a kárenyhítési alapon túl további állami segítségre lenne szükség a gazdák helyzetének javításához. Feldman Zsolt agrárgazdasági helyettes államtitkár azt mondta: dolgoznak a jelenlegi kockázatviselési rendszer átalakításán, mivel nincs akkora költségvetési forrás, amiből az összes kárt enyhíteni tudnák.

„Szeretnénk, ha a mezőgazdasági kockázatkezelésnek egyfajta uniós rendszere jönne létre. Március 15-ig a kormányzatnak a 2010. évi károk után a rendelkezésre álló kárenyhítési támogatást ki kell fizetnie. A rendszerben lévő és jogosult termelők mintegy 37,7 milliárd forintos jogos kárigényt nyújtottak be, ekkora mértéket biztosan nem tud a kormányzat kárpótolni. Tízmilliárd körüli javaslattal élünk a kormány felé.”

A rendkívüli időjárás miatt már tavaly is jelentősen nőttek az élelmiszerárak. 2010 első tíz hónapjában a gabonafélék ára 25 százalékkal, a zöldségféléké pedig több mint 26 százalékkal lett magasabb 2009-hez viszonyítva.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020 online

  10 órányi szakmai programmal és több mint 60 előadóval

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu