Berthoud Sprinter szántóföldi permetező (x)

agrarszektor.hu
Elsősorban azoknak a gazdaságoknak készül, melyek néhány száz hektáros területtel rendelkeznek. Ez az oka, hogy a gépet standard 2500 liter térfogatú tartállyal szerelik, mely tökéletesen ki tudja szolgálni a hasonló méretű gazdaságok igényeit.

Az alapfelszereltséghez 230/95 R44 méretű kerekek tartoznak, a keréknyomtáv 150-200 cm között változtatható. Az összes vázelem hőkezelt poliészter lakkal fedett, a kötőelemek és a függesztő csapok rozsdamentes anyagból készülnek.

Az ütésálló polietilén tartály olyan fontos feltételeknek felel meg, mint a minimális felületi érdesség, a minél kevesebb műszaki maradék mennyiséget eredményező tartálykialakítás. Ennek hozadéka a könnyű tisztíthatóság, melyhez 260 liter térfogatú tisztavíz tartály áll rendelkezésre. A kézmosóvíz tartály 15 literes. 3 szűrőrendszer garantálja a dugulásmentes permetezést. Ezek a beöntőszűrő, a szívószűrő és a nyomószűrő. A tartályban az állandó kevertetést hidro-injektoros rendszer biztosítja.
A vegyszerbekeverő tartály göngyölegmosóval van ellátva, amely fellépőként is használatos, amikor a tartály tetején levő beöntőnyíláson történik a feltöltés. Az egy központi panelre helyezett csapállások nagyon könnyű kezelhetőséget biztosítanak.

A permetezési-, tisztítási- és keverési funkciókat egy GAMA 130 típusú 130 liter/perc teljesítményű 3 hengeres dugattyús szivattyú szolgálja. A szivattyú főtengelyére 120 fokban eltolva fűzték fel a hajtókarokat, ezért pulzáció-mentes anyagáram keletkezik légüst használata nélkül. Ezt a nagy munkabírású szivattyút a Berthoud fejlesztette, évtizedek óta gyártja és szereli permetezőgépeibe.

A hektáronkénti kijuttatandó lémennyiség szabályozása egyszerűen kezelhető a szintén saját fejlesztésű DPTronic rendszerrel, mely nem átfolyásmérőt használ, hanem nyomásadatok alapján számol, így nagyobb rugalmassággal követi le a munkasebesség ingadozásokat, valamint a táblavégi bekezdéseknél gyorsabb reakcióval számolhatunk. Nem mellesleg, kiküszöböli az átfolyás mérésen alapuló szabályzásoknál előforduló hibás méréseket, eltéréseket, melyek az átfolyó keresztmetszet változásából, kopásából erednek. Nincs mozgó alkatrész, ez karbantartásmentessé teszi az eszközt. A gép akkor is közöl információt, ha a fúvókán nincs folyadékáramlás. Nincs lerakódás sem a vezetékekben, ezért nem szükséges az évenkénti újrakalibrálás. A DPTronic rendszer esetében nincs szükség visszafolyó ágra, ezért kevesebb a műszaki maradék, amit szerváltás esetén könnyebben tudunk kimosni a gépből.

A Sprinter térszerkezetű szórókerete hidraulikus nyitású, paralelogramma emelésű és egy központi csapon nyugszik. Munka közben egyenletesen követi a talajfelszínt, ezáltal a vegyszer eloszlása egyenletes lesz. A keret nem billeg, így sem a keresztirányú-, sem a hosszirányú szóráskép nem tér el a kívánatostól. A rétegvonal mentén végzett permetezés esetén sem igényel a gépkezelőtől különösebb beavatkozást, hiszen a keret mindig a futóművel párhuzamosan áll. A lengéscsillapítók és rugók miatt a vázat káros lengések nem terhelik, ugyanakkor igény esetén a keret dőlésszögét hidraulikusan is lehet változtatni. Az 50-250 cm közötti magasságban állítható, 18; 20; 21; 24 méter munkaszélességű kereten jól védett helyen helyezkednek el a permetlévezetékek és rajtuk a négy állású fúvókatartók.

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?