Bizottsági jelentés a GMO-termesztésről: előítéletesek a vélemények

agrarszektor.hu
A Bizottság közzétette az európai GMO-termesztés társadalmi-gazdasági vonatkozásairól szóló jelentését, mely szerint a rendelkezésre álló információk sokszor statisztikailag korlátozottak és gyakran a GMO-termesztéssel szembeni előítéleteken alapulnak. A jelentésben a Bizottság bemutat egy, a GMO-termesztés gazdasági és társadalmi vetületeire irányuló elemzést is.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Mivel az EU csak egy töredékét teszi ki a világ GM-növényekkel bevetett területeinek, így a GMO-termesztéssel kapcsolatos európai tapasztalatok kétségkívül korlátozottak. Ezért nem jelent nagy meglepetést, hogy a GMO-termesztés utólagos társadalmi-gazdasági hatására vonatkozó statisztikailag releváns információk eléggé hiányosak.

A kifejezetten az európai modellel kapcsolatos gazdasági adatok olyan tanulmányokra vonatkoztak, amelyeket a gyomirtószer-tűrő, agy a rovarrezisztens GM-növények termesztésében tapasztalatot szerzett tagállamokban készítettek. Ezek a tanulmányok azt mutatták, hogy amikor a gyomnak, vagy a kártevőnek való kitettség magas volt, a gyomirtószer-tűrő, vagy a rovarrezisztens GM-növényeket termesztő gazdálkodók magasabb hozamokat könyvelhettek el.

A jelentésben a GMO-termesztés társadalmi következményei és gazdasági hatásai az élelmiszerlánc más részeire jelentős mértékű észrevételeket vont maga után. A tagállami információszolgáltatás kiegészítéseként a jelentés áttekintést nyújt a GMO-termesztés gazdasági és társadalmi vetületeivel foglalkozó rendelkezésre álló nemzetközi tudományos irodalomról is.

A gazdasági elemzés révén világos képet kapunk arról, hogy világszerte milyen gazdasági hatások jelentkeznek az egyes gazdaságok szintjén, különösen a HT- és Bt-növények vonatkozásában. Azonban itt is igaz, hogy a társadalmi, valamint az élelmiszerláncra gyakorolt hatásokra vonatkozó információ eléggé korlátozott, ha egyáltalán elérhető.
Végezetül a jelentés áttekintést nyújt az Unió által finanszírozott, a GMO-termesztés gazdasági-társadalmi távlataival foglalkozó kutatási projektek eredményeiről.

A Bizottság úgy véli, hogy a legésszerűbb módon való előrelépéshez az eszmecseréknek a jelentésben bemutatott eltérő megközelítések helyett kézzelfoghatóbb és objektívebb alapokon kell folytatódniuk.
A Bizottság ezért azt ajánlja, hogy kezdeményezzenek eszmecserét a társadalmi-gazdasági dimenzió jobb megértésének a GMO-termesztés irányításában való lehetséges alkalmazásáról.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?