CLAAS LEXION. Minden változik, de a lényeg nem! (x)

agrarszektor.hu2020. július 10. 05:00

Egyedülálló CLAAS megoldások a LEXION kombájnokban is.


A bemutatása óta eltelt egy évben izzott a levegő az új CLAAS LEXION modellek körül. Tavaly augusztusban egy LEXION 6900-as óránként 44 tonnás teljesítményével az előkelő első helyre ugrott a szalmarázó ládás kombájnok népes táborában. Ez a rekord egyedülálló azóta is, hiszen 10,8 méteres vágóasztala és bekapcsolt szecskázója ellenére emellé 15,7 liter/hektár üzemanyag fogyasztás párosult. A kezelőt a rekordkísérletben a CEMOS AUTOMATIC finom érzékszervei vezérelték és tették azt fáradtságmentessé.
Természetesen a CEMOS AUTOMATIC csak egy a számos fejlesztés közül. Nagyon fontos, mert elvégzi a gépbeállításokat az optimális áteresztés és a cséplési minőség biztosításának érdekében. Megemlíthetnénk az újratervezett hajtásrendszert vagy a DYNAMIC POWER-t, amely a motorteljesítményt rugalmasan a betakarítási körülményekhez igazítja - kedvező fogyasztási paraméterek mellett.
Az érdemi rész mégis az APS SYNFLOW WALKER cséplőrendszer számlájára írható, amely 25% többletteljesítményre képes, és a hozzá párosított JET STREAM tisztítórendszerrel egyenletes, extrém nagy tisztítószél biztosítható a rostákon.
Az APS SYNFLOW cséplőrendszer elődjét az APS II cséplőszerkezetet váltotta 25 év hűséges szolgálat után. Elmondható, hogy a mérnökök alaposan mélyre ástak, és gyökerestől forgatták fel a korábbi rendszerek alapjait. Szembetűnő a 10 verőléces 755 mm átmérőjű cséplődob, valamint a cséplő és utóverő dobok között található 600 mm-es leválasztó dob. Maradtak a megszokott 1420 mm és 1700 mm-es cséplőszélességek, valamint az összes dob esetében a szinkronizált fordulatszámok, amelyek egyenes vonalú, terménykímélő és üzemanyag takarékos terményáramot biztosítanak. A cséplőszerkezet alatti kosárfelületek 25%-kal nőttek elődjeikéhez képest.

Az APS SYNFLOW cséplőrendszer egyediségét jellemzi a párhuzamos kosárállítás és a cséplőkosár előtt egy az anyagáramba behajtható dörzselem, amellyel a cséplőszerkezet agresszivitása finoman szabályozható a nehezen csépelhető toklászos termények esetén. A dörzselem kényelmesen a CEBIS-ből működtethető és CEMOS AUTOMATIC rendszerekbe integrálható.

A gyorsítókosár alatti szegmensek (sárga) továbbra is egyszerűen a kőgyűjtő vályún keresztül cserélhetőek. A cséplőkosár (kék) szegmens oldalról egyszerűen cserélhető. A cséplőkosár 60%-a benne marad a gépben és csak az első szegmens - amely a cséplőkosár 40%-a - cserélhető igény szerint. A magyarországi kivitelű gépekben korábbi tapasztalatok alapján lett megállapítva az alapfelszereltség, ezért csak nagyon extrém aratási körülmények vagy növénykultúrák esetén lesz indokolt a cséplőkosár szegmensek cseréje.

A gyorsítókosár alatti toklászoló lemezek manuálisan a gép mellől, a cséplőkosár alattiak a CEBIS-ből működtetve hidraulikusan felhajthatóak, igény szerint a CEMOS-ba integrálhatóak. Ezáltal a dörzsölési szakasz a termény érettségétől nedvességtartalmától függően egyszerűen, gyorsan és automatikusan változtatható.

A párhuzamos kosárállítás mellé természetesen a túlterhelés elleni védelem is az alapfelszereltséget gazdagítja. Túlterhelés esetén a kosarak elmozdulnak, majd egy hidraulikus nyomástárolónak köszönhetően visszatérnek eredeti helyzetükbe és a betakarítás kényelmesen folytatható.

A leválasztódob alatti kosár 2 pozícióban állítható úgy, hogy az arányos kosárállítás és a szinkronizált fordulatszám továbbra is megmarad. Állítása a gép jobb oldaláról egyszerűen elvégezhető.

A betakarítási körülményeknek és terményfajtáknak megfelelően a kezelő egyszerűen és gyorsan képes alkalmazkodni. Legyen szó száraz vagy nedves körülményekről, túlérett vagy zöldebb terményekről esetleg hosszabb szálú szalmaigényről.

Összefoglalva elmondható, hogy az APS SYNFLOW cséplőrendszer méltó örököse a korábban 25 évig rendületlenül teljesítő APS II cséplőrendszernek. A cséplőrendszer finomhangolása nagyon jól sikerült. A hidraulikusan behajtható dörzselem egyedisége, hogy a cséplőszakasz igénytől függően tovább növelhető és ezáltal a cséplőkosarat is jobban ki lehet nyitni. A cséplődob fordulatszáma 20%-kal alacsonyabb, amelynek következménye, hogy kevesebb a tört szem. A szinkronizált doboknak köszönhetően pedig optimális az anyagáram.

(x)

Címkék:
axiál, kombájn, claas,