2020. július 9. csütörtök Lukrécia

Hírek - Gépek

Csak a lóerő számít? Egyre nagyobb gépeket vesznek a gazdák

Az elmúlt tíz évben látványosan növekedtek a mezőgazdasági gépek méretei a világban, egyre nagyobb gépekkel, és egyre nagyobb lóerővel akarnak dolgozni a gazdák - mondta Harsányi Zsolt, az Axiál Kft. ügyvezető-tulajdonosa a 2020-as budapesti AGROmashEXPO és AgrárgépShow-n. Hozzátette, habár egyre nagyobb teret hódít a digitalizáció, ember nélkül egy jó pár évig még biztosan nem fog működni semmi, hiszen az emberi gondolkodásra továbbra is szükség lesz.
 
 

Mintegy 30 százaékos méretnövekedés figyelhető meg a világon az elmúlt tíz évben a mezőgazdasági gépek méreteit tekintve - tájékoztatott Harsányi Zsolt. Ennek az az oka, hogy a gazdák egyre nagyobb gépekkel és egyre nagyobb lóerővel akarnak dolgozni, így a gyártók is egyre szélesebb, egyre monumentálisabb traktorokat, kombájnokat fejlesztenek. Kiemelte, habár egyre inkább terjed a digitalizáció, ember nélkül egy jó darabig még biztosan nem fog működni semmi, hiszen az emberi gondolkodásra szükség lesz a továbbiakban is. 

Megfigyelhető az is, hogy mekkora népszerűség lengi körül a drónokat, illetve, hogy egyre többször kerül szóba az 5G, ami óriási lehetőséget jelentene Magyarországnak is, hiszen hatalmas sebességeket lehetne így létrehozni nemcsak a városokban, de kint a földeken is - hangsúlyozta Harsányi Zsolt. Rengeteg olyan megoldás létezik ugyanis, amit 5G-vel lehet működtetni, például ilyen a kabin nélküli permetező is. Kitért arra is, hogy folyamatosan jelennek meg a vezető nélküli traktorok a világon, illetve automata sorközművelő eszközök, vagy szelektív permetezők is létezne már, ami nagyon hasznos, hiszen csak oda permetez, ahol szükség van a növényvédőszerre, így jelentősen csökkenhet a kijuttatott mennyiség.

Az ügyvezető-tulajdonos arról is beszélt, hogy egyre nagyobb problémát jelent a környezet megóvása, az a sok föld pedig amin gazdálkodunk képes lenne rengeteg szén-dioxid elnyelésére. Így meg kell győzni a városi lakosságot arról, hogy szükség van a mezőgazdaságra az élemiszer-előállítás és a környezet fenntartása miatt. 

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu