Csak a pénztárcától függ - Kinek éri meg a precíziós gazdálkodás?

agrarszektor.hu
Nem mindenkinek éri meg a precíziós gazdálkodás, de a magasabb hozzáadott értékű ágazatokban kifizetődő lehet a technológiai átállás - fogalmazott Gór Arnold, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) mezőgazdasági szakértője az idei AGROmashEXPO-n. Ezért a következő években egyre nagyobb teret hódíthatnak azok a technológiák, amelyek a mezőgazdasági termelés hatékonyságának növelésével egy időben, hosszú távon költségcsökkentést érnek el.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Sokan félnek belevágni a precíziós gazdálkodásba, mert megfelelő szaktudást igényel, miközben az időjárási kockázatokat nem minimalizálja. Továbbá sokszor a végtermék magasabb hozzáadott értéke sem jelenik meg a piacon, miközben a beruházási költségek jelentősek lehetnek - fogalmazott Gór Arnold. A szakember szerint viszont a precíziós gazdálkodás információs többletet eredményez, hosszú távon csökkenti a termelési költséget, és az emberi hibákat is kiküszöbölheti.

A precíziós gazdálkodás növelheti a hozamot és az élelmiszerbiztonságot, javíthatja az élelmiszerek nyomonkövethetőségét és maximalizálhatja a növényi toleranciát - mutatott rá Gór Arnold. A technológiai átállás viszont nem minden esetben térül meg, de a magasabb hozzáadott értékű ágazatokban - mint a kertészet vagy az állattenyésztés - kifizetődő, ezért összességében a további térhódítására számítunk.

A főbb mezőgazdasági gépek számát és kapacitását tekintve elmondhatjuk, hogy az utóbbi években nő a gépek kapacitása, miközben a technológiai átállás beruházási és fenntartási költségei csökkennek - hívta fel a figyelmet Gór Arnold. Előrejelzések szerint például az USA-ban idén a szolgáltatások piacán 54,6 százalékra nőhet a precíziós eszközök aránya.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?