Csányi cégóriása már tudja, milyen lesz Magyarországon a jövő

agrarszektor.hu
Csigalassúsággal terjed Magyarországon a komplex precíziós gazdálkodás, amely pedig alkalmas lehet arra, hogy javítsa a termelés jövedelmezőségét. Ma összesen 40 ezer hektárt művelnek e technológiával, amely elhanyagolható a több mint 5 millió hektáros mezőgazdasági területhez képest. A nádudvari KITE Zrt. közelmúltbeli szántóföldi bemutatóján a precíziós gazdálkodásra mutatott be gyakorlati példákat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A magyarországi termőterületek alig egy százalékán, mindössze 40 ezer hektáron folyik jelenleg komplex - vagyis minden munkaműveletre kiterjedő - precíziós gazdálkodás. Ennek során a termelő a talaj-előkészítéstől a vetésen át a betakarításig fejlett infokommunikációs eszközöket, műholdas vezérlést és intelligens gépeket használ fel, amelyek alkalmasak arra, hogy néhány centiméteres pontossággal működjenek. Így a gazdálkodók a talaj adottságainak és igényeinek megfelelően végezhetik el a munkálatokat, vagyis helyspecifikus adatok alapján hozhatnak döntéseket.

A lassan terjedő technológia egyik magyarországi alkalmazója a KITE Zrt. A Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató érdekeltségébe tartozó piacvezető agrárintegrátor cég az I. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow mezőfalvai rendezvényén a repcében és kalászosokban alkalmazható megoldásokat, illetve az ezekhez használható gépkapcsolatait mutatta be a közelmúltban.

Maschio Gaspardo középmély-lazító

A lazítás során minimum 30 centiméteres mélységben kell "megbolygatni" a talajt ahhoz, hogy például a repce gyökérzete akadály nélkül hatolhasson a földbe. A Maschio Gaspardo hagyományos középmély-lazítója egy 45 centiméteres osztástávolságú gép, amelynek kései mögött dupla lezáró hengersort helyeztek el. A vonóerőt a John Deere 7000-es sorozatú univerzális traktorcsaládjának egyik tagja biztosította, amely a talajművelésben, illetve a gazdaságok logisztikai-szállítási feladataiban is részt tud venni.

Vetés előtt a felszínt megfelelő állapotba kell hozni. A mezőfalvai bemutatón a Köckerling Allrounder kombinált magágy-előkészítőt használták erre a célra. Őszi szántáselmunkálásra, valamint - ha megfelelő minőségű szalmaszecskázás történt - tarlóhántáshoz, illetve magágykészítésre is alkalmas. A négy sorban elhelyezett kapák szekciója után STS visszatömörítő hengersor található, mögötte pedig egy lezáró pálcasor. Az eléje akasztott John Deere 6195R traktor többféle váltóvariációval elérhető, akár DirectDrive sebességváltóval is, amely a mechanikus váltó hatékonyságát ötvözi a hidraulikus váltó fokozatmentességével.

Köckerling Allrounder kombinált magágy-előkészítő

Mezőfalván a magyar piac egyik elterjedt nehézuniverzális traktorát, a John Deere 8000-es sorozatának egyik erőgépét is bemutatták. A vonóerőről a nagy önsúly gondoskodik (18 tonna, amely pótsúlyozással 24 tonnára növelhető), valamint a hosszú tengelytáv és a mechanikus váltó. Egy Orthman sávos talajművelő gépet kapcsoltak hozzá, amely technológia révén a nedvesség megőrizhető a földben. Az eszköz egy menetben hoz létre - mulcsos vagy mulcs nélküli felszínből - vethető állapotú talajszerkezetet.

Mindössze másfél méteres művelési szekciója több munkát végez el egyszerre. A felszínen lévő szármaradványokat egy irányítótárcsa vágja el, majd egy csipkés sávtisztító a szármaradványokat, rögöket a sorközökbe mozgatja. A 30 cm-es mélységbe hatoló lazítókések komplex műtrágya kijuttatására alkalmas csövezéssel vannak felszerelve, a fejlődő növény gyökérzete tehát oda kerül, ahol a tápanyag van. A késszárak mögötti hullámos csoroszlyák a sáv szélső szelvényét lezárják, finomítják a rögszerkezetet, hátul pedig egy lezáró hengersor töri össze a maradék rögöket.

Orthman sávos talajművelő gép

A hatsoros talajművelő gép vázára műtrágyatartályt helyeztek, a tápanyag-kijuttatás menetsebesség-arányos adagolással történik. Sávos művelésnél markánsan elkülönül a sor és a sorköz. A gép működésének alapkövetelménye az RTK-navigáció, ezzel lehet 2-3 centiméteres pontosságú munkát végezni, különösen úgy, ha több hónap telik el az őszi alapművelés és a tavaszi vetés között.

A vetéshez a KITE a John Deere 1755-ös elektromos meghajtású vetőgépet használta, amely egy menetben magágyat is készít, vet, majd talajfertőtlenítő szert juttat ki, illetve starterműtrágyát, valamint az elvetett sáv gyomirtását is elvégzi. Kukorica, napraforgó, szója és repce vetésére egyaránt alkalmas, közel 100 százalékos pontossággal, hiszen nincs ejtés a vetés során. A gép munkasebessége 16 km/h, a vetés egyenletességét pedig elektrohidraulikus mélységszabályozó rendszer biztosítja.

John Deere 1755 elektromos meghajtású vetőgép

A növény kifejlődése után kerülhet sor a kultivátorozásra, de az Orthman speciális gépe tápanyag-utánpótlásra is használható a kapaegységek leszerelésével és az injektortárcsás egységek felrakásával. Az eszköz csak a sor mellé juttatja ki a folyékony nitrogénműtrágyát, vagyis a növény gyökérzónájához pozícionálva.

Kultivátorként a gép a tömörödött talajt is képes fellazítani, valamint kivágja a mélyen gyökerező gyomokat, a belógatott fúvókákkal pedig kémiai gyomirtást végez a sorban. A növény levélzete alá juttat ki posztemergens gyomirtó szert, ami akár 60 százalékos vegyszer-megtakarítást is jelenthet.

Orthman sorközművelő kultivátor

A KITE-JET folyadékkijuttató rendszer műtrágyaoldat kijuttatására vagy sávkezelésre egyaránt alkalmas. A 660 vagy 1200 literes tartályokkal 50-250 l/ha mennyiségű nitrogénoldatot vagy növényvédő szert lehet sebességarányosan kiszórni. Moduláris kialakításánál fogva a tartály felszerelhető a traktor front részére, illetve a munkagép gerendelyére vagy vonórúdjára.

Hagie önjáró permetező

Az egy méternél magasabb állományokban a növények kezelését a Hagie önjáró permetezőkkel is el lehet végezni. A szántóföldi napokon bemutatott példány STS kijuttató rendszerrel, 190 cm-es hasmagassággal és 4500 literes permetlétartállyal rendelkezett. Napi teljesítménye elérheti a 400 hektárt, akár 20 km/h feletti permetezési sebességgel dolgozva.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55