2017. szeptember 25. hétfő Eufrozina, Kende

Hírek - Gépek

Egészen különleges Guinness-rekordot állítottak fel ezek a spéci gépek

Szokványos körülmények közt egyetlen gazdaságnak sincs szüksége arra, hogy egyszerre 105 önjáró silózó dolgozzon a földjein. Most is csak jótékonysági céllal, és egy Guinness-rekord kedvéért gyűlt össze ennyi farmer a gépeivel Írországban, hogy mindössze hét perc alatt felaprítsák és pótkocsikra juttassák a 40 hektáron levágott füvet. Ilyen segítséget valószínűleg bárki, bármikor elfogadna.
 
 
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

Meghökkentő regiment, 105 önjáró silózó, 113 pótkocsis traktor és több ezer néző gyűlt össze az írországi Trim település közelében május elején, hogy egy jótékonysági rendezvényen páratlan Guinness-rekordnak legyenek szemtanúi. A Great Grass Event nevű eseményen össze is jött az új csúcs, hiszen a gépek mindössze 7 perc alatt felaprították és pótkocsira tették a 40 hektáros táblán levágott füvet.
A rögtönzött gépkiállítással egybekötött rendezvényre már délelőtt megindult a „népáradat”, és délutánra egész komoly dugók alakultak ki a környéken. Nemcsak Írországból, de Angliából, Németországból, sőt Ausztráliából is érkeztek látogatók, összesen 5-6 ezer néző volt kíváncsi a rekordkísérletre.

Első lépésben három Krone fűkaszával vágták le a területet, majd egy 8-rotoros rendterítővel szórták szét a füvet, amit végül két rendsodró gyűjtött össze rendekbe. A 105 önjáró silózó és 113 pótkocsis traktor némi parádét követően délután 3 órakor foglalta el pozícióit, majd összesen 65 ezer lóerő feszült neki az (így egyáltalán nem megerőltető) munkának. A gépek összértéke 30 millió eurót tett ki.

A nézők különleges masinák közt csemegézhettek: a traktorok közt megjelent egy éjfekete Case IH Maxxum 5150, valamint egy ezüstszínű Claas Axion, sőt még egy jubileumi kiadású, veterán Ford 7810 is. A silózók többsége (41 darab) Claas-gyártmány volt, de elég sok John Deere és New Holland is feltűnt közöttük. Különlegességből itt sem volt hiány, a Mengele Mammut 7800 például annak idején a rettegett náci orvos, Josef Mengele apjának gyárából került ki. A látogatók több mint 60 ezer euró adományt gyűjtöttek össze.

A rendezvény mögött az a Combines 4 Charity nevű szövetség áll, amelyet 2009-ben alapított 10 gabonatermesztő farmer. Az volt a céljuk, hogy Guinness-rekordot állítsanak fel 100 gabonakombájn „csatasorba” küldésével, de végül 184 termelő segített nekik a gépeikkel, a látványosságra pedig 20 ezer néző volt kíváncsi. Az adakozás sem maradt el, akkor 300 ezer euró gyűlt össze a jótékony célú parádén.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

Agrometeorológia

IDŐJÁRÁSA

A szakértő szemével

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Takarékbank Agrár Központ

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu