Elképesztő: ki nem találnád, hogyan szüretelik a málnát a britek

agrarszektor.hu2022. június 3. 12:15

Már kaphatóak a brit szupermarketekben azok a bogyós gyümölcsök, amelyeket a világ talán legelső, kereskedelmi forgalomban is kapható málnaszedő robotjai szüreteltek. A Plymouth Egyetemhez tartozó Fieldwork Robotics cég által kifejlesztett robotok első pillantásra, egy polip és egy tárolószekrény keresztezésének tűnhetnek, amelyre kerekeket szereltek, de már most közel olyan jól dolgoznak, mint egy emberi munkás, és a gyártó szerint ezen még lehet javítani.

A brit szupermarketekben már kaphatóak azok a málnák, amelyeket a világ talán első, kereskedelmi forgalomban is kapható betakarító robotjai szedtek le - olvasható a Guardian oldalán. A robotok, amelyeket a Plymouth Egyetemhez tartozó Fieldwork Robotics cég mintegy 2 millió fontból fejlesztett ki, 1,8 méter magasak és 4 darab, 3D-nyomtatású műanyag karral rendelkeznek. Ezek egyszerre szedik le a gyümölcsöket, és pakolják őket a gyűjtőrekeszbe. A robot szenzorai ráadásul azt is meg tudják állapítani, hogy az egyes gyümölcsök elég érettek-e a betakarításhoz.

A málnaszedő robot első változatát mintegy három évvel ezelőtt mutatták be: a prototípus még csak egy szedőkarral rendelkezett, és egy teljes percig tartott, amíg leszedte és a rekeszbe tette a termést. A Fieldwork Robotics azóta masszív fejlesztéseket hajtott végre a szenzortechnológián és a fogókon is, hogy minimálisra csökkentsék a csúszási esélyt és javítsanak a betakarítási időn is. A málnánál a gép fogókarjai képesek úgy nyomást kifejteni, hogy a gyümölcsöt annak megsértése nélkül le tudja szedni, ahogy arról Rui Andres, a Fieldwork Robotics vezérigazgatója is beszámolt. A szakember hozzátette, hogy a robotok jelenleg 1 kilogrammnyi zöldséget tudnak leszedni egy óra alatt, de a vállalatnál már dolgoznak azon, hogy ezt a mennyiséget óránként 4 kilogramm fölé növeljék. A végső cél egyelőre az, hogy az egységek naponta 25 ezer szem málnát tudjanak betakarítani; összehasonlításképpen egy gyümölcsszedő munkás, 8 órás műszakban dolgozva "csak" 15 ezer szem málnát tud leszedni egy nap alatt. A gyártó a jövőben emellett a paradicsom és a karfiol betakarítására, valamint a növények permetezésére is szeretné használni a robotokat.

A Fieldwork Robotics egyelőre két robotot adott bérbe a Summer Berry Company-nak, amely a M&S, az Ocado, a Tesco, a Sainsbury's és a Waitrose brit szupermarketek fő beszállítója. A robotgyártó azonban reméli, hogy az év végére 5 egység, 2023-ra pedig további 40 gép fog működni a Summer Berry Company 130 hektáros portugáliai gazdaságában, ahol egész évben szüretelhető a málna. A robotok által leszedett málnatermés háromnegyede a brit szupermarketekbe, a maradék pedig az európai kiskereskedőkhöz kerül.

Nagy-Britanniában egyébként évek óta hiány van a szezonális munkavállalókból, amelyet a Brexit, majd a koronavírus-járvány miatti lezárások tovább súlyosbítottak, de a szigetország helyzete nem egyedi: más országok is küzdenek azzal, hogy elegendő munkaerőt toborozzanak a megterhelő munkára. A brit kormány idén 30 ezer, fél évre érvényes munkavállalási vízumot ad ki a kertészeti ágazatban dolgozók számára, ám nem biztos, hogy ez elég lesz a helyzet megoldására. A British Summer Fruits szakmai szervezet szerint ugyanis további 10 ezer vízum megadására lenne szükség ahhoz, hogy legyen elég ember a földekre. A helyzetet tovább árnyalja, hogy több jelentés is napvilágot látott a rossz munkakörülményekről és a mezőgazdasági idénymunkások kizsákmányolásáról.

Bár a brit bogyós gyümölcs-ágazat az elmúlt években jelentős lépéseket tett az automatizálás irányába, a farmokon végzett munkálatok összetettsége miatt még több év lemaradásban vannak attól, hogy az automatizálás és a robotika széles körben elfogadott eszközként tudjon működni a betakarítás során - jelentette ki Nick Marston, a British Summer Fruits vállalat elnöke.

(A cikkben szereplő képek és videók forrása: Frontier IP Group plc)

Címkék:
gyümölcstermesztés, gyümölcs, málna, nagy-britannia, robot, málnatermelés, robottechnológia, mezőgazdasági-robot, málnatermesztés,