Elkerülhetetlen a magyar agrárium átalakulása: ezt mindenkinek meg kell lépnie

agrarszektor.hu2022. május 24. 11:30

A világban megtalálható innovatív mezőgazdasági technológiai megoldásokat felkutató KITE Zrt. 3 éve elindított világszínvonalú PGR rendszere lehetővé teszi, hogy a szántóföldekről és az egyéb szenzorokból beérkező mérési adatokat megtisztítsák, rendszerezzék, feldolgozzák majd partnereiknek a döntéstámogatási folyamataikhoz olyan formában jutassák el, amely segíti őket a fenntartható és nyereséges szántóföldi növénytermesztés elérésére irányuló erőfeszítéseikben.

A Liferay Hungary különböző iparágak meghatározó szereplőit szólaltatja meg a Digital Talks videó-beszélgetés sorozatában, ahol különböző digitalizációs iparági trendeket, kihívásokat, újdonságokat és megoldásokat mutat be. 

Az átfogó sorozatunk elkészítésének célja, hogy különböző best-practice-eket osszunk meg és a tudásmegosztással értéket teremtsünk a COVID-19 okozta sebzett piaci környezetben

 - magyarázza Balogh Zsolt, a Liferay közép- és kelet-európai régiójának vezetője. A Digital Talks legújabb adásában a mezőgazdasági terület pandémia alatti és az ezt követő időszak digitalizációs kihívásait ismerhetjük meg. Balogh Viktor Ferenc, a KITE Zrt. marketingigazgatójával beszélget Balogh Zsolt - írja közleményében a Liferay Hungary.

Elkerülhetetlen a digitalizáció

A világban új ipari-technológiai, és főként digitális forradalom zajlik, amelynek egyik jelentős terepe az agrárium. Ha visszatekintünk a mezőgazdasági ipari forradalom fontosabb mérföldköveire, akkor láthatjuk, hogy a mezőgazdaság hamar ráállt a digitalizáció útjára. Bár a mezőgazdaság 1.0 verzió még elsősorban humánerővel működött, a 2.0 verzió, amelyet ún. “green revolution"-nak hívtak, már meghozta a gépesítést, és a különböző tápanyag-kombinációk újabb szintre emelték a termelékenységet. A 3.0 verzió esetében megjelentek a műhold alapú GPS navigációk, amelyekkel a manapság használt korszerű gazdasági gépeket is felszerelik, így emberi beavatkozás nélkül, 1 inch-es megismételt pályán tudnak közlekedni. A mezőgazdaság 4.0 verzió esetében már a térinformatikai információk alapján olyan kijuttatási technológiákat alkalmaznak, amelyek precíziós módon adagolnak oda, ahova tervezték és annyit, amennyi szükséges. 

Ebben az esetben már az RTK (valós idejű kinematikai) technológiát és a GPS (műholdas navigáció) megoldásokat alkalmazzák. A mezőgazdaság 5.0 verzió pedig a legfejlettebb állomása a mezőgazdasági forradalomnak, hiszen ebben az esetben már robotizált mezőgazdaságról beszélhetünk, amikor is például a telephelyről elindítunk egy gépkapcsolatot, amely önmagától elmegy a célhelyre, elvégzi a feladatát majd visszamegy a kezdőponthoz.

 - magyarázza Balogh Viktor Ferenc. Emellett az új gépek, traktorok, kombájnok már fel vannak készítve arra, hogy rögzítsék, feldolgozzák és továbbítsák a Big Data által gyűjtött adattömeget is. Rengeteg mérési eredmény érkezik ugyanis a szántóföldről és a meteorológiai állomásokról, amelyeket rendszerezni és tisztítani szükséges, hogy majd olyan adatállomány álljon elő, amit a döntés-előkészítő algoritmusba elhelyeznek.

Miután erre a szegmensre mindig is a gyorsan változó körülmények voltak jellemzők, s mindig a környezeti változásokra, hatásokra kellett reagálni, a mezőgazdaság esetében a jövőbemutatás a tervezhetőséget jelenti ezentúl. A digitalizáció által sokkal tervezhetőbbé és precízebbé tud válni ez az iparág, s segítségével a megfelelő időben, a megfelelő módon és a megfelelő mértékben tudunk majd reagálni. Az innovatív PGR rendszer, amit kiépítettünk, rendelkezésére áll minden felhasználónak. Hiszek abban, hogy olyan új megoldásokkal és lehetőségekkel tudjuk megismertetni a mezőgazdaság szereplőit, melyek számukra nyereséget hozhatnak

 - teszi hozzá Balogh Viktor Ferenc.

Címkék:
szántóföld, növénytermesztés, traktor, innováció, precíziós-gazdálkodás, kite-zrt., digitalizáció, akvizició, annaburger, balogh levente, hengerborona,