Ellenállóbb a magyar burgonya

agrarszektor.hu
A Világgazdaság cikke szerint komoly gazdasági potenciál rejlik a hazai nemesítésű burgonyában, melyek jobban tűrik a szárazságot és növényvédelmi költségük is alacsonyabb.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Milliárdokat takaríthatna meg a hazai burgonyaágazat, ha a termelők a jelenleg preferált atlanti fajtákról a hazai nemesítésű burgonyára állnának át - véli a Keszthelyen dolgoó burgonyanemesítő munkacsoport vezetője, Polgár Zsolt. "Folyamatosan válogatjuk ki az egyre inkább szárazságtűrő fajtákat, amelyeket idehaza öntözés nélkül nemesítettünk.
A kontinentális éghajlatra jellemző viszonyok, így például az egyenetlen csapadékeloszlás körülményei a nyugat-európai nemesítőknél nem állnak fenn, és ezeket a jellemzőket üvegházban vagy más módszerrel sem lehet modellezni" - nyilatkozta a Világgazdaságnak.

A Pannon Egyetem Burgonyakutatási Központjának igazgatója hozzátette: a kísérletek eredményeképp a kinemesített tucatnyi fajta közül öt kifejezetten szárazságtűrőnek mondható. "Míg az atlanti fajták esetében 40-50 százalékos a terméskiesés egy, az ideihez hasonló, különösen aszályos évben, ezeknél a fajtáknál ez csak 25-30 százalékos öntözés nélkül." Polgár Zsolt kifejtette: "Öntözve pedig a korszerű termelők nagyüzemi körülmények között hektáronként 50 tonnát meghaladó mennyiséget takaríthatnak be. Általánosságban elmondható, hogy öntözéssel az atlanti és a hazai fajták között nincs jelentős különbség, szárazság esetén azonban a hazaiaknak jóval kisebb a veszteségük." A hazai fajták fokozottabb rezisztenciája miatt a növényvédelmi költségek is alacsonyabbak, hektáronként 100- 150 ezer forinttal - jelentette ki az igazgató. A központ által nemesített fajták piaci részesedése jelenleg 20 százalék körüli, Polgár szerint az egészséges arány 45-50 százalék körül lenne. Becsléseik szerint a hazai termelők teljes átállása esetén a teljes ágazat hozzávetőleg 20 milliárd forintnyi árbevételelőnyhöz jutna.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03