Ennyivel növeli a hatékonyságot a precíziós gazdálkodás

MTI
Növelné a magyar mezőgazdaság versenyképességét, ha a gazdálkodók az uniós forrásokat a digitalizációra és a precíziós technológiára használnák fel. E módszerekkel akár 20-25 százalékkal is növelhető a hatékonyság.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Sok múlik azon, mennyire élnek a gazdálkodók a digitalizáció és a precíziós gazdálkodás lehetőségeivel - jelentette be Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára az Agrofield 4.0 elnevezésű budaörsi konferencián. A 2014-2020 között Magyarországra érkező több mint 12 ezer milliárd forint uniós forrásból mintegy 3700 milliárd forintot a mezőgazdaság és a vidékfejlesztés kap.

Nyugat-Európában és az Amerikai Egyesült Államokban már 30-40 éve foglalkoznak az agrárium digitalizációjával és a precíziós gazdálkodással - mondta Fodor Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) mezőgazdasági igazgatója.

A precíziós módszerek alkalmazása 20-25 százalékkal is növelheti a hatékonyságot, ezért elsajátításukra képes fiatalokra, illetve a precíziós technológia alkalmazását ösztönző programokra van szükség.

Ma már terjed például a GPS-sorvezetők és az automata kormányzás kombinációja is annak érdekében, hogy a traktorok a lehető legkisebb területet járják be. A hozamtérképekkel és a távérzékeléssel pedig meg lehet állapítani, hol érdemes növényvédő szert vagy trágyát kijuttatni, illetve a jó minőségű talajfoltokba több, a rosszabbakba kevesebb vetőmag juthat. A kertészetben egyre általánosabbak az automatizált üvegházak és a precíziós öntözési technológiák.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03