Eu-s felszólítás a régi tojóketrecek végleges betiltására

agrarszektor.hu
A mai napon az Európai Bizottság indoklással ellátott véleményt küldött annak a 10 tagállamnak, melyek elmulasztották a hagyományos tojóketrecek használatának betiltását előíró 1999/74/EK irányelv megfelelő végrehajtását.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Belgium, Görögország, Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Ciprus, Magyarország, Hollandia, Lengyelország és Portugália továbbra is engedélyezi a hagyományos tojóketrecek használatát annak ellenére, hogy a tilalom 2012 januárjában lépett hatályba, így 12 évük volt a felkészülésre azt megelőzően. Az eljárás során következő lépésként a Bizottság indoklással ellátott véleményt küld mielőtt az EU Bíróságához fordulna.

Az 1999/74/EK irányelv előírja, hogy 2012. január 1-jétől a tojótyúkok kizárólag fészkelőhellyel, kapirgálótérrel és ülőrúddal felszerelt "feljavított ketrecekben", illetve alternatív rendszerekben tarthatók. Az irányelv szerint minden egyes tojónak 750 cm² területet kell biztosítani a ketrecben; emellett fészekládáról, alomról, ülőrúdról és karomkoptató eszközökről is gondoskodni kell, hogy a tyúkok kielégíthessék biológiai és viselkedésbeli igényeiket.

A Bizottság örömmel fogadja azon tagállamok erőfeszítéseit, amelyek a szabályok szerint jártak el. A piac torzulása és a tisztességtelen verseny elkerülése érdekében azonban alapvető, hogy minden tagállam maradéktalanul betartsa a szabályokat. A hagyományos ketrecek további engedélyezésével a tagállamok hátrányos helyzetbe hozzák azokat a vállalkozásokat, amelyek beruházásokat hajtottak végre, hogy megfeleljenek az új előírásoknak. A jogszabályoknak való megfelelés bizonyítására a tagállamoknak igazolniuk kell, hogy minden olyan létesítményt átalakítanak vagy bezárnak, amely még mindig hagyományos ketreceket használ.

Előzmények

A hagyományos ketrecek betiltására vonatkozó politikai döntés 1999-ben született. Tizenkét év állt a tagállamok rendelkezésére ahhoz, hogy gondoskodjanak az új rendszer zökkenőmentes bevezetéséről, és végrehajtsák az irányelv rendelkezéseit. A fenti országok azonban ezidáig a Bizottság ismételt felszólításai ellenére sem teljesítették megfelelően az alkalmazandó uniós előírásokat.

Bulgária, Lettország és Románia részére nem küldtek indoklással ellátott véleményt, mivel a Bizottság jelenleg az általuk szolgáltatott további információkat értékeli, melyek szerint már teljes mértékben megfelelnek a szabályoknak.

A következő lépések

Az uniós jogsértési eljárás rendjének megfelelően a Bizottság indokolással ellátott véleményben fordul a tagállamokhoz. Amennyiben a 10 érintett tagállam nem küld két hónapon belül értesítést arról, hogy az uniós jognak való teljes megfelelés érdekében lépéseket tett, a Bizottság az ügyet az Európai Unió Bíróságához is utalhatja.

 

forrás: europa.eu

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03