Ez a világ leggyorsabb traktora - 130 km/h-ás világrekord jégen (videó)

Még hogy lassúak lennének a traktorok? Itt az ellenpélda!

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A négyszeres rali világbajnok, Juha Kankkunen vezetésével új traktoros sebességi világrekord született Finnországban. Még februárban került sor a mérésre, melyen egy Valtra T234-es traktor Nokian Hakkapeliitta kisszöges abroncsokon új, egészen pontosan 130,165 km/h-s sebességi rekordot ért el.

Februárban Finnország jelentős részét - beleértve az utakat is - jég borítja. A jégborítás előnye, hogy tökéletesen sima felületű, és megfelelő abroncsokkal a tapadása is megfelelő, olyannyira, hogy a körülményeket sebességi világrekord megdöntésére is alkalmassá teszi. A finn traktorgyár, a Valtra ezt használta ki, és legújabb, T234-es modelljének teljesítményt kívánta a rekordkísérlettel szemléltetni.

Mivel ez a sebesség nem esik a traktorok normál működési tartományába, ezért néhány módosítást végre kellett hajtani a sorozatgyártású gépen. A motor üzemi fordulatszámának - és teljesítményének - elektronikus megemelése nem várt következményekkel is járt, az első kísérlet alkalmával 50 méter megtétele után egyszerűen elcsavarta, majd eltörte a féltengelyt. Miután ezt kijavították, már minden akadály elhárult a rekord beállítása elől, és a Guiness szabályoknak megfelelően ugyanazon az útszakaszon oda-vissza mért sebességek átlaga adta meg a 130,165 km/h-s átlagsebességet.


A négyszeres világbajnok elmondta, hogy egyenesben úgy viselkedett a Valtra T234, mint egy vonat, mintha sínen ment volna, kanyarodáskor azonban odafigyelést igényelt. Hiába a nagyobb tömege és magasan elhelyezkedő a tömegközéppontja más kanyarodási tulajdonságokkal ruházta fel, mint a világbajnoki címeket hozó Lancia Deltákat.

Juha Kankkunen egyik látványos belsőkamerás felvétele 1983-ból:

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?