Ez zseniális: új eszközt kaphatnak a gazdák a káposztafélék kártevői ellen

Szedlák Levente2020. július 31. 05:50

A hatékonyabb felderítés és kezelés érdekében indult egy kísérleti program Kaliforniában, amelynek keretén belül a szakemberek prediktív modellezési technológiával fogják megfigyelni a káposztamolyokat a különféle káposztanövényekben. A kutatók azt remélik, hogy a valós idejű feltérképezés segítségével a gazdák hatékonyabban vehetik majd fel a harcot a kártevőkkel.

Az FMC Corporation és a Nutrien Ag Solutions együttműködésében indult el az a kísérleti program, amely az új FMC Arc mezőgazdasági (mesterséges) intelligencia platformját fogja használni. A platform valós idejű feltérképezésen alapuló adatokkal dolgozik, amelyekből előrejelzéseket készít a káposztanövényeket támadó káposztamoly populációkról, írta meg a Future Farming. Ezeket aztán elküldi a Nutrien Ag Solutions növényvédelmi tanácsadóinak a kaliforniai Salinas-völgybe. A kísérleti programban egyebek mellett a kelbimbó, brokkoli és karfiol növényeket monitorozza a két vállalat.

A kísérleti program 2020 májusának végén indult, és egészen szeptember közepéig fog futni, ami a káposztamolyok rajzásának csúcsideje. A Nutrien Ag Solutions szakemberei és a terepen levő munkatársai aktívan fogják ellenőrizni a rovarcsapdákat a Salinas-völgyben, míg az FMC Arc szoftvere vizualizálni fogja az összegyűjtött adatokat, és részletes térképeket készít belőlük, amelyek megtekinthetőek lesznek a cég saját mobiltelefonos alkalmazásával.

Az FMC Corporation reményei szerint ez az új funkció segítséget fog nyújtani a gazdáknak és a növényvédelmi szakembereknek a kártevők populációinak egyszerűbb nyomon követésében, és képes lesz megalapozott előrejelzéseket adni a rovarok rajzásáról is. A két vállalat számításai szerint a kártevőkkel kapcsolatos információk birtokában a Nutrien Ag Solutions szakemberei sokkal hatékonyabbak lesznek majd a problémák feltérképezésében és azok kezelésével kapcsolatos javaslataik megalkotásában, mint korábban voltak. Az FMC a káposztamoly-előrejelzési modelljét jelenlegi és történelmi adatok alapján tervezi továbbfejleszteni és finomhangolni.

Címkék:
technológia, káposzta, előrejelzés, káposztafélék, technológiafejlesztés, feltérképezés, káposztamoly,