2019. augusztus 20. kedd István

Hírek - Gépek

Ezek a leghasznosabb mezőgazdasági újítások

Az idén február 24. és 28. között kerül sor Párizsban a 78. SIMA (Salon Internationale Mechanizationen Agricultural) mezőgazdasági gépkiállításra, amely a kiállítók számát és méreteit tekintve Európában a harmadik legnagyobbnak számít. Bemutatjuk a díjazott innovációkat.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

 

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

 

A kiállítás súlyát növeli, hogy a kontinens legnagyobb mezőgazdaságával rendelkező, a technikával szemben igényes gazdák és gazdaságok környezetében kerül megrendezésre. A kiállításon 1800 kiállító mutatja be termékeit, köztük számos újdonságot is. A legutóbbi SIMA kiállítást 232 ezren tekintették meg, az idén ennél nagyobb látogatói számra számítanak a szervezők. A külföldi vendégek aránya meghaladta a 25%-ot.

A kiállítás egyik kiemelkedő rendezvénye lesz a Dealers Day (Gépkereskedők Napja), amelyet a Francia Mezőgépforgalmazók Szövetsége (SEDIMA) és az Európai Mezőgépkereskedők Szövetsége (CLIMMAT) rendez. Ennek egyik központi témája lesz a gépkereskedelmi vállalkozások (dealerek) és szervizek minőségi szakemberellátásának biztosítása. A kiállítás alkalmából ingyenes buszos kirándulást szerveznek az AGCO Beauvais-ban található Massey Ferguson traktorgyárába, valamint egy biogázüzembe és mezőgazdasági üzemekbe.

A szervezők idén két újdonságot ismertek el aranyéremmel, ötöt ezüst- és huszat pedig bronzéremmel jutalmaztak.

A SIMA 2019 aranyérmes innovációi

1. Claas Jaguar 960 Terra Trac talaj és gyepkímélő gumihevederes járószerkezete
Gyártó: Claas Group, Németország

A Jaguar 960 szecskázó korábbi Terra Trac gumihevederes járószerkezete kanyarodáskor és forduláskor jelentős csúszással, a talaj túrásával, illetve a gyep károsításával dolgozott. A továbbfejlesztett Terra Trac gumihevederes járószerkezet hevederkocsijai talajkímélő, hidropneumatikus rugózást kaptak. Kanyarodáskor a hevederkocsik hevedert hajtó, vezető kereke felemelkedik, így 60%-ra csökken a heveder felfekvő felülete és a csúszásból, túrásból származó károsító hatása. A továbbfejlesztett Terra Trac járószerkezettel a Claas Jaguar 960 40 km/h sebességgel képes közúton haladni. A gép szélessége 3 méter alatti.

Claas Jaguar 960 Terra Trac (Forrás: wnif.co.uk)

2. Dyna Tac GPS-vezérlésű, munkagépfüggesztő és automata kormányzású adapter
Gyártó: LaForge, Guignicourt, Franciaország

A traktorok szabványos hátsó és mellső hidraulikus függesztőberendezéséhez csatlakoztatható, automatikus kormányzású függesztőkeret képes 1 cm-es pontossággal a munkagépek traktorral összehangolt, műholdvezérlésű, automatikus kormányzását megvalósítani.

A SIMA 2019 ezüstérmes innovációi

1. Tool Live NBalance a terméshozam és a nitrogénhasznosulás folyamatos értékelése, műholdas képfelvételek segítségével
Fejlesztő/gyártó: Airbus Defence and Space és John Deere CO. KG

A Tool Live NBalance a teljes vegetációs időszakon keresztül képes műholdak (Sentinel 2, Landsat 8, SPOT6 és SPOT7) által készített fényképfelvételek segítségével a nitrogénhasznosulást és a várható terméshozamot megbecsülni. A közölt eredmények alapján valós adatokra alapozva dolgozhatók ki a műtrágyázási stratégiák.

2. Bosch Field Sensor – talaj-, növény- és klímajellemzők komplex elemzése és értékelése a termőterületen
Gyártó: Bosch France, Sain-Ouen, Franciaország

A számos érzékelőszenzorból és multispektrális kamerából felépülő komplex rendszer folyamatosan méri és naponta értékeli a talajjellemzőket, a klimatikus adatokat (hőmérséklet, napsugárzás, páratartalom stb.), a növények klorofiltömegének változását, amelyet rádióhullámok útján továbbít irodai tabletre vagy okostelefonra. A növényekről képfelvételeket is készít, ami segít azok fejlődésének megítélésében és az esetleges kórokozók okozta betegségek időbeni felismerésében.

Bosch Field Senzor (Forrás: grostracteurspassion.com)

3. John Deere Support Connecte – szerviz-megelőző, távdiagnosztikai rendszer
Fejlesztő: John Deere A.G.

A mezőgazdasági üzemek és bérvállalkozók részére kifejlesztett gépek diagnosztikai megfigyelésére, adatgyűjtésre és adatelemzésre kifejlesztett rendszer, amely növeli a gépek üzembiztonságát, csökkenti a váratlan produktívidő-kieséseket, növeli a gépek teljesítményét és mérsékli az üzemelési költségeket. A folyamatosan gyűjtött adatokat egy szabadalmaztatott algoritmus dolgozza fel, ami tájékoztatja a gép üzemeltetőjét és a márkaszervizt, így időben be tudnak avatkozni, ha szükséges.

4. Kuhn Redvista Smartphone-App
Fejlesztő: Kuhn S.S., Saverne Cedex, Franciaország

Az okostelefonra kidolgozott, megelőző karbantartási rendszer a gép részletesebb ismerete nélkül tájékoztatja az üzemeltetőt a munkavégzés előtti karbantartási műveletekről és azok elvégzésének menetéről.

5. Tank Air Wheel – a kerékfelnibe integrált légtartály
Fejlesztő és gyártó: Sodijautes Industrie, Falaise, Franciaország

A traktorokon és magajáró gépeken alkalmazott félautomata és automata guminyomás-szabályzók levegővel történő ellátására közvetlenül a kerékfelniben alakítják ki a 6 bar nyomású levegő tárolására alkalmas légtartályt, ahonnan a gumiabroncs légnyomását tudják növelni, vagy csökkenteni.

Tank Air Wheel (Forrás: agriland.ie)

A SIMA 2019 bronzérmes innovációi

1. Amazone: „WindControl” berendezés a röpítőtárcsás műtrágyaszórók szórásképének korrigálására és az egyenletes műtrágyaeloszlás javítására. A szabályozás egy WindSensor (szélszenzor) érzékelő segítségével valósul meg.
2. Arbos: „Blaster” vontatott permetező egyedi kerék felfüggesztésű és rugózású, állítható nyomtávolságú, új kerékkormányzási rendszere
3. Beiser: „Fourrage lib” galvanizált tartállyal és mérleggel ellátott takarmányozó kocsi a legelőn tartott állatok takarmányellátásához, amely folyamatosan informálja az állattartókat a takarmány-felhasználásról.
4. Berthond: „Rent” hosszúlejáratú lizingkonstrukció, amely a permetezők karbantartására és szervizelésére is kiterjed.
5. Case IH: „X Power” a gyomok totális elektromos írtására használható eszköz. A talaj és környezeti nedvességparaméterek alapján állítja be a növények sokkolásához szükséges áramerősséget.
6. Claas: „Convio Flex” új fejlesztésű flexibilis, keresztszalagos gabona-vágóasztal
7. Claas: „Torion Sinus” új fejlesztésű kombinált - törzscsuklós és összkerék kormányzású - magajáró homlokrakodó
8. Climate. „Fieldview” adatplatform mezőgazdasági üzemek számára a gépüzemeltetési és táblaadatok rögzítéséhez és értékeléséhez
9. De Sangosse: „Limacapt”  napenergiával működő, infravörös technológiát használó szenzor a csigakártételek szabadföldi értékeléséhez
10. Hydrokit: „Kit3 main pour 3 point” a függesztett és TLT-ről hajtott munkagépek traktorhoz történő csatlakoztatását egyszerűsítő kit
11. Isagri: „Fernand l’ Assistent” okostelefonon elérhető, lekérdező program a permetezőgépek üzemeltetéséhez
12. Jourdan SAS: „Wide gate with Surlock” innovatív és automata nyitó- és zárókeret a szarvasmarha-istállókban az állatok etetésének szabályozásához. Előre programozható.
13. Karnott: „Aktivitats-Troeker” a mezőgazdasági gépeken sokoldalúan használható mérő- és adatgyűjtő rendszer a különböző munkák végzéséhez
14. Kverneland. „Mikrogranulatsteuer” GPS által is vezérelhető, környezetkímélő, elektromos meghajtású mikrogranulátum-szórós vetőgépekhez
15. Manitou: „EcoStop” funkció rakodógépekre, amely hosszabb üresjáratnál, vagy a vezető kiszállása esetén a vezetőfülkéből leállítja a rakodó motorját.
16. Manitou: „Recycling Ladefahrseige” a rakodógépek vagy komponenseik újrahasznosításának lehetőségei
17. New Holland: „DFR Dynamic Feed Roller Reveser” a rotoros kombájnoknál egy cséplőrotor-visszaforgató berendezés a dob eltömődésének esetére
18. Rabaud: „Lavicole” berendezés a baromfiistállók belső mosásához és tisztításához
19. Trimble: „A100 Asset Tag and Auta EAsset Selection App” gazdaságos Bluetooth Low Energy-vel (BLE) működő, automatikus adatátviteli rendszer a vezető, a traktor és a munkagépek között
20. Trimble: „Auto Sync” automata adatátvitel és adatszinkronizáció a traktor fedélzeti számítógépe és az üzem központi számítógépe között

Hajdú József

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu