Fájdalmas lesz a felvásárlás a Lely számára

agrarszektor.hu
Megválik silózó és szálastakarmány-gépes üzletágától a Magyarországon is jól ismert holland Lely. A vevő az amerikai AGCO Csoport, amely viszont a Fella márka révén már rendelkezik ilyen munkaeszközökkel. A felvásárlás komoly leépítéssel, mintegy 300 dolgozó elbocsátásával jár a Lely számára.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Tovább folytatódik a mezőgépgyártó és -forgalmazó cégek globális koncentrációja. Ezúttal a holland Lely döntött úgy, hogy felhagy a vontatott silózók, silószállítók, bálázók, bálacsomagolók, kaszák, rendterítők és rendképzők gyártásával, hogy helyette más fejlesztési területekre koncentrálhasson. A pletyka már a pár héttel ezelőtti párizsi SIMA kiállításon is felröppent, de a konkrét tények csak most váltak ismertté.

Az amerikai AGCO Csoport a szükséges engedélyek és hivatali hozzájárulások megszerzése után, előreláthatólag 2017 utolsó negyedévében kebelezheti be a Lely zöldsorgép-gyártását. A holland cég a jövőben inkább a robotizálás területére, illetve a tejszektorra kíván összpontosítani. Problémát jelent, hogy az AGCO portfóliójában (a német Fella márka révén) már szerepelnek szálastakarmány-kezelő eszközök, vagyis az egyesülés leépítésekkel jár együtt.

Már bizonyos, hogy a Lely maassluisi (nyugat-hollandiai) üzeme jövő márciusban végleg bezárja kapuit. Megmarad viszont két gyáruk Németországban, hogy tovább folytassák a termelést az új anyavállalat számára. Az elmúlt 15 évben a tejszektorhoz kapcsolódó robotikai megoldások a Lely sikeres termékcsoportjává váltak, amely még óriási növekedési potenciált rejt magában - indokolta Alexander van der Lely vezérigazgató a családi tulajdonú cég tevékenységi körének szűkítését. Ők a gyártást és fejlesztést Maassluis mellett Németországban és az Egyesült Államokban végzik majd.

A Lely optimista közleménye szerint a felvásárlás révén a dolgozók esélyt kapnak arra, hogy egy olyan vállalatnál folytathassák tevékenységüket, amely kizárólag a mezőgépgyártásra koncentrál. Nem lesz azonban mindenki ennyire szerencsés. A hírek szerint ugyanis az egy év múlva bezárandó maassluisi üzemben 95 ember munkahelye kerül veszélybe, hosszabb távon pedig az AGCO további 200 alkalmazott elbocsátását tervezi az ésszerűsítések jegyében.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?