2020. december 4. péntek Borbála, Barbara

Hírek - Gépek

Fólia alatt a fűszerpaprika

Tímár Zoltán a Fűszerpaprika Kutató-Fejlesztő Nonprofit Közhasznú Kht. Ügyvezető igazgatója kedden egy szegedi konferencián az MTI-nek elmondta, hogy a magyar fűszerpaprika előállítást nagyon fellendítheti az új fóliasátras előállítás.
 
 

Hozzátette, hogy évente nagyjából 2000 tonna fűszerpaprika őrleményt állítanak elő, pedig a magyar konyhákban ennek a duplájára lenne igény. Azért van ez, mert ma már csupán 2000 hektáron termesztik a növényt, melyen hektáronként nagyjából 8-10 tonna paprika terem, és ebből körülbelül másfél tonna őrlemény készül. Igaz, hogy 2005-ben még 5-6 ezer hektár volt a fűszerpaprika vetésterülete, de a 2004-ben kirobbant alfatoxin botrány miatt a termelés jelentősen visszaesett.

A külföldi partnerek ekkor úgy döntöttek, hogy más országokból vásárolnak paprikát, igaz, hogy a termőföld minősége miatt ezeknek a színe sokkal jobb, mégis nagyban elmaradnak a magyar paprika íz erejétől. Ma még nem tilos a krémként feldolgozott paprikába máshonnan beszállított növényt keverni, de ennek tiltására már elindultak a kezdeményezések.

A szegedi paprika is lassan megkapja a minőséget szavatoló logót, mely azt jelenti majd, hogy nem lehet akár milyen fajtákat akármelyik területeken termeszteni. Ugyan ezen eljárással indult a híres kalocsai paprika uniós védelmének eljárása is. Ehhez kapcsolódik a szegedi kezdeményezés, ahol is fólia alatt termesztik 10-15 hektáron a paprikát. Az eljárás iránt egyébként nagy az érdeklődés Erdélyben is.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu