Gépcsodák árasztották el Budapestet

agrarszektor.hu
Díjözönnel nyitott az idei budapesti AGROmashEXPO-AgrárgépShow kiállítás, ahol rögtön az első napon sort kerítettek az idei termékdíjak átadására. A jutalmazott pályaművek között - a szokásoknak megfelelően - rengeteg erőgép szerepelt, ám az európai szakzsűri által az év traktorának választott Case IH Optum 300 CVX nálunk labdába sem tudott rúgni.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Magyarország legnagyobb mezőgazdasági kiállítása a géppiac, az inputanyagok és a logisztika területén megjelent újdonságokat mutatja be a közönségnek minden év januárjának végén. Nagy érdeklődés kíséri ilyenkor a hazai és nemzetközi termékfejlesztési díjak átadását, a versengésre idén 37 pályaművet neveztek be. A kétfordulós elbírálás után a zsűri 4 Nagydíjat és 9 Különdíjat ítélt oda, illetve kiosztott 13 Prémium Oklevelet is, a nevezők bő kétharmada tehát nem távozott üres kézzel.

Nagydíjban részesült logisztika kategóriában a Digitroll Xeed System vetésellenőrző rendszer, amelynek BlackEye szenzora a világon elsőként képes nagy pontossággal megszámolni a gabonavetés során kijuttatott vetőmagok mennyiségét.

Gépesítés kategóriában három termék nyerte el a Nagydíjat:

- Az Antonio Carraro Tony 9800 TR erőgép 2017-ben az Év Speciális Traktora lett, és a keskeny nyomtávú, kompakt méretű, törzscsuklós kormányzású, új fejlesztésű hibrid hajtóművel felszerelt gép a magyar zsűri tetszését is elnyerte.

- Az Év Univerzális Traktorává választott New Holland T5.120 EC szintén díjat kapott, a 3,4 literes, négyhengeres, 16 szelepes közös nyomócsöves motorokkal felszerelt erőgép legfontosabb újdonsága az, hogy immár a legszigorúbb Tier4B emissziós előírásoknak is megfelel. Nem szerepel viszont a díjazottak listáján az európai szakújságírók által az év traktorának választott Case IH Optum 300 CVX, ám nem először fordul elő, hogy a hazai szakma ilyen módon eltávolodik a nemzetközi trendtől.

- A Claas Lexion 780 Terra Trac arató-cséplőgép a német gyártócég legnagyobb teljesítményű kombájnja, amelynek fejlesztésekor a tisztításra, a másodlagos leválasztásra, a szalmaszecskázóra és néhány elektronikai megoldásra (például az automatikus anyagáram-ellenőrzésre) helyezték a hangsúlyt.

Különdíjat kapott logisztika kategóriában a nagy rakfelületű, speciális felületvédelemmel ellátott Fliegl DP W 180 B bálaszállító pótkocsi, illetve a Kubota M8540N Távtrak rádiótávirányítással is vezérelhető, keskeny nyomtávú traktor.

Gépesítés kategóriában különdíjat érdemeltek az alábbi termékek:

- A vegyes tevékenységű és kisebb gazdaságok számára ajánlott Case IH Luxxum traktor, 99, 107 és 117 LE teljesítménnyel, 32×32 automatizált Powershift váltóval, és három különböző érzékenységre állítható irányváltóval.

- A Manitou MLT 737 130 PS Plus teleszkópos rakodógép, amely többféle hajtásrendszerrel és sebességváltóval, valamint innovatív kijelzőkkel és kezelőszervekkel felszerelt, de a fülkéje is biztonságosabb és komfortosabb lett.

- A Cimbria Sea CHROMEX elektronikus osztályozógép előnye, hogy a képi információk feldolgozása gyorsabbá, pontosabbá, részletesebbé vált, nőtt a kamerák érzékenysége, lehetővé vált a távoli vezérlés, az automatizált folyamatirányítás, és az osztályzás is precízebb általa.

- A vontatott Moreni Alien K 5000 packer egy olyan forgóboronás talajművelő gépkombináció, amely a minimális talajművelésű (magágykészítő+gabonavető) vagy a művelés nélküli (direktvető) technológiákban is alkalmazható.

- A JCB 541-70 Agri Pro teleszkópos rakodógép teljesen új hajtásrendszert kapott, ennek szíve pedig a DualTech variálható váltó, amely a magas sebességű és jó vontatási paraméterekkel rendelkező JCB Powershift, és az alacsony sebességű hidrosztatikus váltó előnyeit kombinálja.

- A Feder Futur H30 axiálventilátoros permetezőgép a "zöld" technológia éllovasa, hiszen képes a légfúvás erősségét és a kijuttatandó növényvédő szer mennyiségét a környezeti feltételekhez és az fasűrűséghez igazítani, így a feleslegesen kijuttatott növényvédő szereket nagymértékben csökkenti.

- A Kramer KL25.5e elektromos üzemű, összkerék-kormányzásos homlokrakodóval a tulajdonosa szintén hozzájárul az aktív természetvédelemhez, és lehetősége nyílik az épületekben és zajérzékeny területeken való üzemeltetésre is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?