Gumicsizma helyett fedélzeti számítógép

agrarszektor.hu
A gazdák ma már nem csak az ekét és a GDP-t húzzák, hanem egyre komolyabb technológiai igényeikkel az informatikai fejlesztéseket is. A mai gazdák korszerű traktorjának fedélzeti felszereltsége könnyedén lehet akár nyolc darab számítógép is. Nem ritka manapság a külön precíz irányítás a traktor mellett a permetező, vetőgép, műtrágyaszóró vagy akár a bálázók vezérlésére is. Centiméter pontosságú GPS, drónokkal felderített szántóföldek, robotkormányzás már elérhető a gazdák számára a mindennapi munkához is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A XXI. században az információtechnológia révén óriási fejlődési kiugrásokat láthattunk szerte a világon, nem kérdés, hogy ez a magyar agrárium számára is egy olyan lehetőség, amellyel akár évtizedes lemaradásokat hozhat be a korábbinál sokkal gyorsabban. Ennek fő feltétele, hogy a magyar gazdálkodók is megismerjék és használják azokat a komplex és termelésen túlmutató ismereteket, amelyek ezek alkalmazásához elengedhetetlenek.

Új kitörési pont az információtechnológia termelésben való alkalmazása. A precíziós módszerek általi hatékonyságnövelés és az innovatív technológiák nemcsak a termelésben, hanem az üzleti életben is jelen vannak. Szükségszerű a fejlődés és az új technológiák adaptálása, a magyar gazdálkodóknak is fel kell ismerniük az idő szavát - mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke PREGA-n, a precíziós gazdálkodás témakörében rendezett konferencián. A NAK célja, hogy ezekkel a fejlesztésekkel a gazdák megismerkedjenek és képesek is legyenek azokat a gazdaságuk előnyére fordítani, ami által a magyar agrárium versenyképessége is javítható.

Mindenhova éppen annyit, amennyi szükséges
A robotizált mezőgazdaság számos előnnyel is jár majd, akárcsak ennek előfutára, a precíziós gazdálkodás. Hatékonyabb lehet a termelés akkor, ha a gazda rendszeres, pontos mérések (páratartalom, talajnedvesség, hőmérséklet, szélsebesség stb.), s erre alapuló elemzéseknek megfelelően tud reagálni a kihívásokra. Ennek különösen nagy jelentősége lehet, ha figyelembe vesszük az egyre gyakoribb időjárási szélsőségeket. A hatékonyabb termelés pedig azt jelentheti, hogy kisebb területen nagyobb termésátlagokat takaríthatunk be.

A precíziós gazdálkodás költségcsökkenést is hoz magával, elég csak arra gondolni, hogy a gépek pontosan tervezett útvonalon a legoptimálisabb üzemelési körülmények között mozognak a földeken. A vetésnél milliméterre pontosan lehetne beállítani, milyen mélységbe kerüljön a mag a talajviszonyoktól függően, s már ez homogénebb kelést, jobb gyökérképződést, aztán pedig erőteljesebb, egészségesebb növényt eredményez. A drónok vagy különböző munkagépekre szerelt, illetve fix helyre telepített szenzorok pontosan felderítik az ültetvényeken a növények fejlettségi fokát, és egy digitálisan generált térkép alapján lehet ezután kijuttatni a növényvédő szert vagy a műtrágyát, akár négyzetcentiméterről négyzetcentiméterre változó arányban. Mindenhova éppen annyit, amennyi szükséges.

A magyar mezőgazdaság termelékenységének fejlesztése terén - különösen, ha összevetjük azt a régi európai uniós tagállamok jelenlegi teljesítményével - még mindig komoly feladataink vannak - mondta dr. Feldman Zsolt, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a PreGa Konferencián. Az informatikai tudásnak a nélkülözhetetlenségét jól jelzi, hogy a rendkívül komplex agrártámogatási rendszer vagy az élelmiszertermelésben alapelvként működő nyomonkövetés sem lenne képes e megoldások általános alkalmazása nélkül működni, tehát önmagukban ezek egy komoly kényszert jelentenek az informatikai eszközök mind erősebb használatára. Összességében mind egyéni, mind közösségi szinten érdemes ezekbe a technológiákba fektetni - mondta a helyettes államtitkár. Gyerekcipőben jár az információtechnológia, fontos erről beszélni és az, hogy mindezt a vidékfejlesztési és agrártámogatási rendszerbe is be lehessen vinni - tette hozzá Dr. Gyuricza Csaba, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal új elnöke.

Magyarországon két markánsan eltérő irányzat van jelen. A nagyobb gazdaságokban már a legmodernebb technológiákat használják, ezzel szemben az ökológiai- és háztáji gazdálkodók ragaszkodnak a hagyományokhoz. A mezőgazdasági termelésben pedig mindegyiknek megvan a maga helye.

Ugyanakkor egyre többen vélik úgy, hogy az információtechnika a nem is olyan távoli jövőben gyökeresen megváltoztatja majd a mezőgazdaságot is. Richard Worzel kanadai jövőkutató szerint a gazdák nemsokára kényelmes irodákban, afféle futurisztikus "parancsnoki központokban" ülnek majd, ahol a beérkező valós idejű információk alapján irányítják a vezetőt már nem, vagy alig igénylő traktorokat, s amelyeket aztán drónokkal ellenőriznek. Vagyis a gazda a reggelije után nem gumicsizmát húz, hanem átsétál a dolgozószobájába, s a traktor helyett a számítógépét indítja el. Addigra a drónok már a kora hajnali repülés adatait wifi kapcsolaton keresztül eljuttatták egy szerverig, s azok feldolgozásra is kerültek. A termelőnek ezeket elemeznie sem kell, megteszi ezt helyette valamilyen szoftver, csupán annyi dolga lesz, hogy jóváhagyja a számítógép javaslatait, s számítógépe, okostelefonja segítségével kiküldje a földekre a robottraktorokat, mondjuk permetezni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13