2022. június 26. vasárnap János, Pál

Hírek - Gépek

Gyorsteszt GMO-ra

Kevesebb mint 0,9 százaléknyi genetikailag módosított kukoricát sikerült német kutatóknak kimutatniuk bioszenzorok segítségével kukoricalisztben, így vált elsőként lehetségessé, hogy az élelmiszer felhasználás szempontjából elkerülhetetlen határértéket nagyon gyorsan, egy elektrokémiai tesztel ellenőrizni tudják – adta hírül a derStandard.at, a Der Standard osztrák lap internetes kiadása.
 
 

A Rostocki Egyetem kutatócsoportjának vezetője, a Kémia Intézet munkatársa, Gerd-Uwe Flechsig a lapnak elmondta, hogy véleménye szerint ezzel az új és gyors eljárással áttörést sikerült elérniük. Most azon kezdtek el dolgozni a kutatók, hogy ezt a kimutatási határértéket még lejjebb csökkentsék, így kimutatható legyen a legcsekélyebb genetikailag módosított kukorica észlelése is.

Az egyetem munkacsoportja évek óta dolgozik a DNS elektrokémiai elemzésén, céljuk az volt, hogy a gyakorlatban is alkalmazható, könnyen elérhető, olcsó és gyors kimutatási eszközt fejlesszenek ki a GM növényekre, ennek azért érzik szükségességét, mert a hagyományos optikai elemzési módszerek nagyon lassúak és még annál is körülményesebbek.

Az értékesítés miatt az egyetemről levált a Gensoric nevű vállalat, mely az intézményben kifejlesztettet, GM kukorica kimutatására szolgáló eljárásokat és módszereket fogja forgalomba hozni.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben