2020. szeptember 30. szerda Jeromos

Hírek - Gépek

Három évbe telt, de megszületett az első meztelencsiga-irtó robot

Az önálló tájékozódás és mozgás ma már nem különösebben nagy elvárás egy robottól, de az egyes növényvédelmi feladatokhoz nagyon sok tudásanyagot kell betáplálni ezekbe a szerkezetekbe, és esetenként a szenzorok is különös figyelmet érdemelnek. A meztelencsiga szerencsére lassú és a háttértől jól elkülöníthető kártevő. Türelmesen kivárja azt is, amíg a robot elhalad felette, majd a végén elhelyezkedő tüskék leeresztésével megsemmisíti.
 
 

A kesseli egyetem két fiatal kutatójának ötlete alapján a JKI (Julius Kühn Institut – Növényvédelmi Kutató Intézet, Braunshweig) és a KomTek vállalkozás kivitelezésében megszületett egy autonóm robot, amelyik képes felismerni és megsemmisíteni a területen található meztelencsigákat. Ezek az utóbbi időben nem csak a kertészeti kultúrákban, hanem a repceföldeken is jelentős károkat okoznak Németországban, ezért a Szövetségi Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Hivatal (BLE) egy hároméves, 208 ezer eurós (70 milliós forintos) kutatóprogramot indított a probléma gépi megoldására. A három év tavaly október végén járt le, és itt a robot!

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

Az akkumulátoros meghajtású, két 300 Wattos villanymotorral működtetett, 3D kamerával és halogén megvilágító lámpákkal felszerelt berendezés a beprogramozott GPS-koordináták mentén járja be a területet. A kamera többféle automatikusan cserélődő fénymegszűrővel dolgozik, mindig a területen uralkodó fényviszonyoknak megfelelően választja meg a fényszűrőjét. A gép a képek feldolgozását követően felismeri a csigákat, és beméri azok pozícióját, majd a végére rögzített, kétméteres vezetősínen mozgó, elektromos működtetésű, szöges tappancsával elpusztítja azokat. A tappancs felülete barázdált, a tüskéi rugó ellenében behúzódnak. Ez azért szükséges, hogy a szennyeződések ne tapadjanak fel, illetve könnyen eltávolíthatóak legyenek.

A kutatóintézet ezen a linken tette közzé a prototípusról készült filmet.

A berendezés ezen felül megszámolja a csigák területre vetített mennyiségét, és bejelöli azok elhelyezkedését is a területet ábárzoló térképen. Ez a fertőzöttség és a további növényvédelmi kockázatok megítélése szempontjából lehet fontos. Az eljárás előnye, hogy abszolút vegyszermentes, tehát biokertészetekben is alkalmazható, és óriási élőmunka-megtakarítással jár.

Címlapkép: www.uni-kassel.de

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu