Három mezőgép-kereskedő adja el az összes gép 46 százalékát

agrarszektor.hu
Az előző évek mezőgép-értékesítési rekordjai után az idei első negyedévben is tovább bővült a piac a NAIK AKI statisztikai jelentése alapján. A keresletet már egyértelműen a szükségletek és nem a támogatások irányítják. A gazdák elsősorban a korszerű, digitális technológia befogadására alkalmas gépeket keresik.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Magyarországon a gazdálkodók, mezőgazdasági vállalkozók37,4 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket 2019 első negyedévében, az alkatrészekre 11,9 milliárd forintot fordítottak.

Az új mezőgazdasági gépek forgalma 17, az alkatrész-értékesítés 28 százalékkal volt nagyobb a 2018 első negyedévinél.

A géppiaccal párhuzamosan a lízingpiac is tovább erősödött. A Magyar Lízingszövetség adatai szerinta lízingpiaci szegmensek közül az agrárgépek finanszírozásánál az átlagot meghaladó növekedést értek el a cégek. Az első negyedévben a mezőgazdasági gépekhez köthető finanszírozott összeg 39 százalékkal 16,8 milliárd forintra nőtt.

A mezőgazdasági gépértékesítés 66 százalékát 10 cég adta 2019 első három hónapjában.Közülük

a három legnagyobb agrárgép-kereskedő az összes magyarországi mezőgépeladás 46 százalékát bonyolította - ez két százalékponttal több a tavalyi részesedésükhöz képest.

A gazdálkodók továbbra is az erőgépek beszerzésére költötték a legtöbbet, ami a mezőgazdasági gépberuházások értékének 59 százalékát adta. A teljes értékesítésen belül a traktorok 44, a gabonakombájnok 6 százalékos arányt képviseltek. A traktorok között a legnagyobb részarányt az 50-100 LE-s, könnyű, univerzális kategória képviselte.

A mezőgazdasági munkagéppiac hullámzó képet mutatott. A talajművelőeszközök 2019. I. negyedévi forgalma 13 százalékkal haladta meg a 2018. I. negyedévit. A szárzúzókból, rézsűkaszákból 21, a hengerekből 39, a szántóföldi kultivátorokból 15 százalékkal nőtt a kereslet. Ezzel szemben a szőlő- és gyümölcsápolás gépeiből, a tápanyag-kijuttató gépekből és a növényvédelmi gépekből kevesebb volt a vásárlás. A vetőgépek értékesítése 2 százalékkal emelkedett. A bálázógépekből a bázisidőszak szintjén alakult az értékesítés. A mezőgazdasági célú szállító járművek piaca 23 százalékkal maradt el a 2018. I. negyedévitől. Új mezőgazdasági pótkocsikból 36 százalékkal kevesebbet adtak el.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?