2021. április 11. vasárnap Leó, Szaniszló

Hírek - Gépek

Hatalmas próbatétel elé állítja a mezőgazdaságot a világ népességének növekedése

A világ népesedésének folyamatos növekedése próbatétel elé állítja a mezőgazdaságot. A legfontosabb célok az elérhető, elegendő és jó minőségű élelmiszerek fenntartható előállítása, valamint a termelékenység növekedése. A kihívásokra a digitalizáció adhat választ: a terméshozamok és a hatékonyság biztosításának egyetlen módja a fejlett technológiák és gépek alkalmazása, hiszen a megművelhető területek nagysága nem változik.
 
 

Az ország legnagyobb mezőgazdasági gépek gyártásával és fejlesztésével foglalkozó vállalata, a CLAAS Hungária Kft. 19. alkalommal rendezte meg a CLAAS Konferencia Napot, melynek fő témája az élelmezésellátási piac változása volt - írja közleményében a cég. Napjainkban a legnagyobb próbatételt Ázsia élelmezése jelenti, hiszen területének csupán 30 százaléka művelhető, viszont a világ népességének fele ezeken a területeken él. Éppen ezért a mezőgazdaság gépesítése nem opció, hanem szükségszerűség – hangzott el a konferencián. A jól összehangolt és egymásra épülő rendszerek jelentősen növelik a hatékonyságot és a termelékenységet egy-egy nagyüzem esetében is. Nagyon fontos és megoldandó feladat az, hogy a betakarítás minden területen néhány hetes, hónapos időszak csupán. Erre folyamatosan készülni kell, a szezonalitás kezelése, a külső és belső erőforrások csoportosítása is jelentős kihívás elé állít minden szereplőt.

A hatékonyság kulcsa a digitalizáció

A világon egyre modernebb eszközökkel dolgoznak azért, hogy a megnövekedett igényeket késlekedés nélkül ki tudják elégíteni. A termelő gazdaságoknak a jövőben törekednie kell a technológiai fejlődésre és prioritásként kezelni a digitális átalakulást, mert a gazdálkodás javítása, a menedzsment rendszerek fejlesztése, vagy a gépflotta kezelésének korszerűsítése mind mind az elkövetkező évek feladata. A mezőgazdaság 4.0 a kényelmi funkciók mellett hozzájárul a termelékenység növeléséhez, a hatékonyabb tervezéshez és a kockázatok csökkentéséhez. A digitális agrármegoldásokban központi szerepe van az adatoknak és az adatgyűjtésnek, illetve a mesterséges intelligencia segítségével az adatokból kinyert információk beépítésének a termelési folyamatokba.

Ha nincsenek gazdák, nincs étel, nincs jövő

A mezőgazdaság elsősorban az emberekről szól: az élelmezési kihívások megoldásában, a technológiák fejlesztésében és kezelésében is központi szerepet játszik az ember. A Föld lakóinak élelmezése összetett termelési, technológiai, logisztikai, gazdasági, olykor humanitárius feladat. A családi gazdálkodók – mintegy 800 millióan a Földön – mindig is a mezőgazdaság megújítói voltak. Ők kezelik a szántóföldek 75 százalékát és adják az élelmiszerek 80 százalékát, miközben folyamatosan alakítják és fejlesztik módszereiket az időjárás és a kártevők függvényében.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Mészáros János

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu