Hihetetlen, de igaz: így próbálnák megfékezni az erdőtüzeket a jövőben

Hihetetlen, de igaz: így próbálnák megfékezni az erdőtüzeket a jövőben

agrarszektor.hu
A klímaváltozással járó hőhullámok fokozzák az erdőtüzek kockázatát, melyek világszerte egyre nagyobb problémát jelentenek. Bár leginkább a trópusi és boreális régiók vannak veszélyben, a tavaszi és nyári időszakban Magyarországon is fordulhatnak elő erdőtüzek - idén júliusban a Bükkben emésztett fel jelentős területet egy futótűz. Mivel a száraz, fás, bozótos területeken a lángok gyorsan terjednek, a tűz mielőbbi észlelése és a tűzoltás megkezdése kulcsfontosságú az erdőterület védelme érdekében. Ebben nyújthat segítséget a Vodafone felhő alapú IoT riasztórendszere, amely még az "aranyórában" lehetővé teszi a reagálást.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Tavaly Szardínián és a Földközi-tenger más térségeiben több erdőtűz is pusztított, összesen 20 ezer hektáron csaptak fel a lángok. A tüzek következtében ezer ember kényszerült elhagyni az otthonát és 30 millió méh veszett oda. Az ehhez hasonló erdőtüzek a globális CO2-kibocsátás 20%-áért felelősek, leküzdésük pedig nagyjából 5 milliárd dollárba kerül.

A Vodafone Business ezért egy új, IoT-alapú ultrakorai erdőtűz-észlelő rendszert állít fel Szardínia azon régiójában, amelyet 2021 nyarán az erdőtüzek leginkább sújtottak: a Mesh Gateway hosszú élettartamú, alacsony fogyasztású, nagy hálózati kiterjedésű (LPWAN) érzékelői a fákra helyezve az úgynevezett parázslási fázist detektálják, így az előtt riasztanak, hogy a tűz elterjedne. Ez jelentősen lerövidíti a reakcióidőt és segít megóvni az erdő többi területét a gyorsan terjedő futótüzektől. A felhőalapú megoldás legnagyobb előnye, hogy sokkal gyorsabb riasztja a hatóságokat, mint például a kamerás vagy műholdas rendszerek.

A Vodafone számos korábbi intézkedése szolgálta már a környezetvédelem és a fenntarthatóság ügyét. 2021 júniusa óta a Vodafone európai hálózata 100%-ban megújuló energiával működik, 2022 tavaszán pedig a 10 Millió Fát Alapítvánnyal együttműködésben a Vodafone Magyarország országszerte 1600 facsemete elültetést kezdte meg. Az IoT megoldások egyik úttörőjeként folyamatosan keressük azokat a lehetőségeket, amelyekkel a digitalizációt kihasználva is hozzá tudunk járulni ezekhez a társadalmileg hasznos ügyekhez. Bízunk benne, hogy a Mesh Gateway érzékelői a jövőben segítséget jelentenek majd a pusztító erdőtüzek elleni küzdelemben

- mondta Dobó Mátyás, a Vodafone vállalati szolgáltatások üzletágának vezérigazgató-helyettese.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03