Homokkal szennyezték az importált szójadarát

agrarszektor.hu
Vizsgálatokat indítottak a hatóságok amiatt, hogy importból származó, homokkal szennyezett szójadara jelent meg a hazai piacon. Egyes felhasználói jelzések szerint a kifogásolható szójadaratételek 5-20 százalékban tartalmaznak homokot, és nem csak az állatállományok súlygyarapodását fékezik, hanem tönkreteszik a takarmánykeverő berendezéseket is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Először egy Borsod-Abaúj-Zemplén (BAZ) megyei takarmány-előállító üzem képviselője fordult írásbeli panasszal a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeleti főosztályához, illetve a BAZ megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi Igazgatóságához a homokkal nagymértékben szennyezett szójadaratételek piaci megjelenése miatt - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A NÉBIH hatósági laboratóriumába szállított, fellelt minták vizsgálatából kiderült, hogy a kifogásolt szójadaratételekben a 18 százalékot is elérte a homoktartalom. Az eredmények szerint ugyanakkor a homok egyenetlen eloszlásban jutott a takarmányba, vélhetően homogenizáló berendezés alkalmazása nélkül.

A BAZ megyei kormányhivatal - a nyomonkövethetőség szabályai szerint - a takarmányüzem szójadara-beszállítóját, illetve ez utóbbi vállalkozás üzleti kapcsolatainak ellenőrzését kezdeményezte. Így a hatóságok ma párhuzamosan több megyei szójadara-forgalmazót is vizsgálnak, és az ellenőrzések még nem fejeződtek be. A takarmány-előállító üzem képviselője az illetékes rendőrhatóságnál ismeretlen tettes ellen feljelentését tett - közölte a NÉBIH.

A közelmúltban több baromfitermelői vállalkozás is olyan szójadarát vásárolt, amely 5-20 százalékban homokot tartalmazott - derül ki a Baromfi Termék Tanács (BTT) tapasztalataiból. Az ügyben a BTT is bejelentést tett a NÉBIH-nek. A homoktartalmú szójadarára elsősorban kelet-magyarországi baromfis cégek figyeltek fel. Egyes feltételezések szerint az importból származó szójatételekhez olyan hazai cégek kevertek homokot, amelyek az itteni szállítást, disztribúciót végzik. A kilónként 135-140 forintért beszerezhető szójadara egy részét 3 forintos kilónkénti árú homokkal helyettesítették, így jelentős többlethaszonra tettek szert, miközben a felhasználó baromfitermelő cégeknek komoly veszteségeket okoztak - jelentette ki Bárány László, a kisvárdai Master Good csoport tulajdonosa.

A Master Good saját vizsgálatai a takarmányozási fehérjeforrásul szolgáló szójadarában 6,5 százaléknyi homokot mutattak ki, így a vállalatcsoport a szójadara-vásárlásokon a kisebb fehérjetartalom miatt tonnánként-14-15 ezer forintot bukott. A teljes veszteség azonban ennek többszörösét teszi ki, mivel a homok károsította a cég takarmánygranulátum-készítő berendezéseit, így több alkatrészt ki kellett cserélni. Emellett pedig az állatok súlygyarapodása is csökkent, és ez további veszteségeket okozott a csirketermeléssel foglalkozó cégcsoportnál - közölte a BTT honlapján a tulajdonos.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02