Irány a tarló! - De nem mindegy, hogy milyen gépekkel

agrarszektor.hu
Magyarországon még soha nem látott, valódi gépújdonságokat is bemutatott a Nyitott Kapuk napján a Güttler Kft. A sekély tarlóhántáshoz használt eszközök a csökkentett menetszám révén munkaidőt és pénzt takarítanak meg a gazdáknak, ráadásul kíméletesebben bánnak a talajjal is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Nemcsak gépeket, hanem komplett technológiákat is bemutattak a hódmezővásárhelyi Güttler Kft. nyílt napján július közepén. A cég új telephelyét 2014 nyarán nyitották meg, azóta vált hagyománnyá a Nyitott Kapuk rendezvény, amelynek fókuszába idén a sekély tarlóhántást állították - mondta el Tamási Zsombor ügyvezető. A gyárlátogatással egybekötött szántóföldi bemutatón 7 gépkapcsolatot lehetett megtekinteni működés közben, köztük jó néhány újdonságot.

Mi a sikeres agrár-vállaltvezetők titka? Mi vár a magyar mezőgazdaságra 2020 után? Mikor várhatóak a támogatási döntések? Mit hoz az aratás 2017-ben? Merre tart a Közös Agrárpolitika? Kiváló kapcsolatépítési lehetőségekre és elsőrangú szakmai programra számíthat idén is Kelet-Magyarország legnagyobb agrárfórumán. Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon még ma!

A SuperMaxx kultivátornak elkészült egy korábbinál hosszabb változata, az immár 7 gerendelyes függesztett gépet először láthatták a gazdálkodók. A 130 cm-es osztással elhelyezett lándzsás kapák gondoskodnak a nagy áramlási keresztmetszetről, így az eszköz a tarlóhántás során sem dugul be. A kultivátoron egy simítósín is található, valamint egy 12 mm átmérőjű, masszív borona, amely a földbe hatolva is tud dolgozni, vagyis nemcsak a felszínt "simogatja". Az 56 cm-es gerendelymagasságú munkagéphez simító előtétet is lehet rendelni, a végére pedig RollFix hengersort, ha valaki vissza akarja tömöríteni a talajt.

A 3-15 cm mélységben dolgozó SuperMaxx az év bármely szakában használható, a tarlóhántást például több menetben érdemes elvégezni vele. Első körben sekélyen (3-5 cm-en) műveli meg a talajt, de nem forgatja át, így abban megmarad a nedvesség. A felszínen összekeveri a szármaradványokat a földdel, mulcsréteget képez, ez lesz a talajpára lecsapódási pontja. Emellett magágyat hoz létre az elpergett szemeknek és gyommagvaknak, így egyöntetű kelés valósul meg. Egyenletesen zöldül be a tarló, amit utána hatékonyabban lehet vegyszerezni, vagy - költségkímélő megoldásként - még egyszer végighúzni rajta a gépet, így végezve el a mechanikus gyomirtást.

A kultivátor könnyen húzható, így szaporább, mint egy nehéztárcsa, vagyis kevesebb üzemanyagot és munkaidőt igényel, valamint elkerülhető általa a tárcsatalp-tömörödés is.
EZ IS ÉRDEKELHET

A Güttler cég története a prizmahengerrel indult, így természetesen ennek bemutatására is sort kerítettek a nyílt napon. A 6,4 méter munkaszélességű Master henger 45 és 50 cm-es csillagokból áll, amelyek folyamatos excentrikus mozgást végeznek, így nem ragadnak be, vagyis az eszköz kora tavasztól késő őszig használható. Szántáselmunkálásnál, egymenetes magágykészítésnél vagy tömörítésnél egyaránt jó szolgálatot tehet. Munka közben egy négyzetméterre 305 prizmacsúcs jut (ennyiszer "szúrja meg" a talaj felszínét), egy méterre pedig 400 kg súly nehezedik. A hatékony tömörítés révén lezárja a talajt, és megőrzi nedvességét.

A Master henger 4 tagból áll: a két szélső 1,7 méteres, a két középső pedig 1,5 méteres. A tagok önálló mozgásra képesek, tehát nem merev vázszerkezetről, hanem jobbra-balra kimozdulni képes lengőrámákról van szó, így követik le az egyenetlen felszínt. Elöl egy FlatSpring elősimító kapott helyet, amely elő-rögtörést végez, és mivel hidraulikusan vezérelt, a traktor fülkéjéből irányítható.

A Földmester kompaktornak ezúttal a 4,5 méteres változatát mutatták be a gazdálkodóknak, bár az eszköznek nemrég elkészült a 6 méter munkaszélességű prototípusa, amelyre a következő hetekben sűrű tesztprogram vár. A kompaktor elején simító található, a végén pedig a szokásos Güttler-henger, és közöttük helyezkednek el 3 sorban a cserélhető lándzsás vagy lúdtalp kapák. A Földmester egy menetben elműveli a szántást, jó magágyat készít, és olyan mértékben megvédi a talajt a kiszáradástól, hogy utána a vetéssel akár pár napot várhatunk is. Mivel a kapasor leszerelhető, sőt a simító is hidraulikusan kiiktatható, a henger önmagában is használhatóvá válik, például a búza tavaszi bokrosítására.

A PrimusPlus szántóföldi kultivátor - a bemutatóval ellentétben - nemcsak tarlóhántásnál alkalmazható, de akár a szántás kiváltására is. A nyílt napon a grubber kétsoros változatát fogták munkára, bár már létezik háromsoros változata is a még jobb átömlési keresztmetszet érdekében. A bemutatott 7 kapás változat 3 méter munkaszélességű, és 15-33 cm-es mélységben dolgozik. A szárnyas kapák osztása 425 mm, és ha nem tarlóhántásra akarják őket használni, akkor a szárnyakat le is lehet szerelni, mert anélkül is áthasítják a talajt. A grubber közepén lévő takarótárcsák bekeverik a szalmát, így alakítanak ki mulcsréteget, a lezárást pedig Güttler-henger végzi, amely a demó rendezvényen 18 cm-es mélységre állítva 140 LE-s minimális vonóerőt igényelt.

A Güttler Kft. forgalmazza a hazai piacon az olasz Moreni munkagépeket is, amelyekből egy komplex gépkapcsolatot mutattak be a jól előkészített szántóföldön.

A traktor mögött egy forgóboronát kapcsoltak össze egy mechanikus vetőgéppel, és az utóbbi tömegét - különleges megoldásként - az elmunkáló hengerre terhelték rá, így a forgóborona munkamélysége minden körülmények közt precízen beállítható.

A csoroszlyanyomás fokozatmentesen állítható (az eszközt egy- és kéttárcsás, illetve csúszótalpas csoroszlyákkal lehet kérni), és a gép aprómagvak vetésére is alkalmas. A forgóboronát alaposan megerősítették a hajtásháznál és a rotoroknál (méterenként 5 rotort kapott a szerkezet), a henger pedig hidraulikus mélységállítást tesz lehetővé.

A traktor elejére egy Güttler fronthidraulikus magágykészítőt raktak fel, amit ötféle hengerrel kínálnak, jelen esetben pedig egy 3 m-es Duplex hengersorral láttak el. Előttük dolgozik a kapás elmunkáló, amely a rezgésével felszínre hozza a nagyobb rögöket, és mivel a hengerek azonnal eldolgozzák a felszínt, tökéletes magágy jön létre.

Szintén a hódmezővásárhelyi cég forgalmazza a német Müthing szárzúzókat, amelyek közül a 3,3 méteres, nagy átömlést biztosító mulcsozó szerepelt a bemutatón. A gép házát egy anyagból hengerítették, ami folyamatos áramlást biztosít, ugyanakkor nem hengerpalást formájú, hanem lamellákból áll (megtört), így merevebb szerkezetű. Belül cserélhető, kemény kopólemez növeli az eszköz élettartamát. A rotoron a kalapácsok spirálisan helyezkednek el, és mivel egy-egy kalapács 3 kg tömegű, a vastagabb növényi szárakat is képes lezúzni. Két sorban elhelyezkedő, cápauszony alakú állókések gondoskodnak róla, hogy a levágott anyag ne akadjon el. A nagyobb gépváltozatoknál mélységállító kerék, a kisebbeknél mélységtartó henger található.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02