Itt a John Deere nagy dobása: meglepő csavarral turbózták fel a traktoraikat

agrarszektor.hu2022. május 24. 13:30

Nagyot újított a John Deere: Az amerikai mezőgazdasági gyártó az 5G sorozatú traktorainál nemcsak szoftvert frissített, de több új modellt is piacra dobott, valamint számos új funkciót vezetett be a szériánál. Ezek közül az újratervezett vezetőfülke, az új sebsségváltó és a különféle választható, hatékonyságnövelő és kényelmi megoldások a legjelentősebbek.

A John Deere 5G sorozatú traktorai mostantól nagyobb változatosságot és több kényelmet kínálnak a nagy értékű növénytermesztés során felmerülő feladatokhoz. A gyártó teljes frissítést hajtott végre a sorozat minden 75 lóerő feletti traktoránál, valamint öt új, erősebb modellt is a piacra dobott, amelyeket GV, GN, GF és GL konfiguráció néven lehet majd megvásárolni - írta meg az IVT International. Az 5G széria egyik legfontosabb új funkciója az ötfokozatú Hi-Lo PowrReverserTM Eco-váltó, amely mintegy 40 km/h-s haladást tesz lehetővé csökkentett motorfordulatszámmal, így a traktorok üzemanyag-hatékonyabbak lettek, és a vezetésük is kényelmesebbé vált.

Az egyedi vásárlói igények kielégítése érdekében új modellekkel bővült az 5G sorozat. Ezek közül a legfőbb az új 5115-ös traktorok a GF, GN és GV modellsorozatokhoz, amelyeknek a maximális teljesítménye 120 LE, amit egy 3,6 literes négyhengeres motor tesz lehetővé. Ezen túlmenően a gyártó egyszerűbbé teszi a szőlőültetvények legszűkebb soraiban történő munkavégzést, mivel a GV sorozat két új modellt is kapott: az 5105G traktort 105, illetve az 5115G traktort 120 LE maximális teljesítménnyel.

Az újratervezett fülke most már jobban igazodik a vezető igényeihez. Az új kialakítás továbbfejlesztett ergonómiát, valamint több lábteret kínál, ami növeli a vezetési kényelmet, és még élvezetesebbé teszi a megújult 5G traktorokkal való munkát. A jelentősen csökkentett motorháztető-magasság jobb kilátást biztosít előre, a láthatóságról pedig az opcionálisan elérhető LED világítás gondoskodik. Az új fülke emellett nemcsak kényelmesebbé teszi a munkát, de a vezető egészségét is jobban óvja. A vezetőfülke tetejébe opcionálisan elérhető az integrált IV. kategóriás szűrőrendszer (az EN 15695 szabvány szerint), ami védelmet nyújt a por, valamint az egészségre veszélyes aeroszolok és a gőzök ellen.

A legújabb 5G sorozatú traktorok másik nagy újítása 5 hüvelykes digitális kijelző, amely központilag, a vezető előtt jeleníti meg a járművel kapcsolatos fontos információkat, és lehetővé teszi a különböző traktor- és gépbeállítások kényelmes megváltoztatását is. Az új traktorok nem csak könnyebben kezelhetők, de egyre okosabbak is: opcionálisan felszerelhetők ISOBUS-szal, illetve utólag a JD-Link telematikai modul is installálható rájuk. Ez lehetővé teszi a traktorok ingyenes csatlakoztatását a John Deere Műveleti Központhoz, ami időt és pénzt takarít meg. A műveletek egyszerűbben digitalizálhatók és tervezhetők, mivel a legmodernebb flottakezelő eszközök ingyenesen járnak a traktorhoz.

A meredek lejtőkön és keskeny sorokon végzett munka még hatékonyabb elvégzése érdekében a traktorok olyan funkciókkal is felszerelhetők, mint például a Dynamic Steering és az AutoClutch. Dinamikus kormányzás esetén a kormánykerék ellenállása automatikusan változik a haladási sebességgel. Alacsonyabb sebességnél a kormányzási erőkifejtés jelentősen csökken, különösen szűk kanyarodási manővereknél, míg szállítási sebességgel történő utakon haladva nagyobb kormánynyomaték érhető el, ami javítja a vezető komfortját és a traktor feletti uralmát. Az AutoClutch funkció pedig a lejtőkön való manőverezést könnyíti meg, mivel ennél a tengelykapcsolót a fékpedállal kell bekapcsolni.

Az alacsonyan függő gyümölcsökkel rendelkező ültetvényekhez nyitott fülkés (OOS) vagy alacsony profilú fülkés változat is választható. Míg a GL sorozat új, 105 lóerős traktora nagyobb teljesítmény-sokoldalúságot kínál, a nagyobb vezetőülések nagyobb vezetési kényelmet biztosítanak a gyümölcsösben végzett munkákhoz. A 75 LE alatti traktorok már megkapták a Stage V frissítést, megőrizve az elődmodellek ismert és bevált tulajdonságait.

(Címlapkép forrása: John Deere)

Címkék:
traktor, john-deere, szoftver, sebességváltó, felújítás, beállítás, teljesítmény, vezetőfülke, megújulás, modell, kijelző, széria, john deere,