Jó hír a vásárlóknak: megfizethető árú robottraktorokat állított elő a japán gyártó

agrarszektor.hu
A Yanmar traktorgyártó folytatja a közönséges traktorok átalakítását robottá. Mostanra már ötven átalakított automata egysége működik Japánban.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Nem új hír, hogy a Yanmar a vezető nélküli, önvezető traktorokra fókuszál. A gyártó a hannoveri Agritechnica kiállításon mutatta be az európai nagyközönségnek a projekt jelenlegi állását. Az úgynevezett “robottraktort" a Yanmar standjánál lehetett megtekinteni, és már messziről felismerhető volt a tetejére szerelt nagy antennáról és az előtte helyet kapó kamerákról.

"A mezőgazdaság legfrissebb innovációiról is szó lesz a siófoki Agrárszektor Konferencián. Tekintse meg a programot és regisztráljon a december 4-5-i eseményre!"

Ami különlegessé teszi a projektet, hogy mindössze 20%-nyi felárért bárki átalakíttathatja a 113 lóerős Yanmar YT5113A típusú traktorát önvezető robottá. Ez pedig egy mindösszesen 10.000 eurós (3,3 millió forintos) befektetést jelent, amivel a robot hirtelen az átlagos gazdák számára is elérhetővé vált.

Yujiro Hongyo, a Yanmar munkatársa elmondta a kiállításon, hogy a robo traktorokból Japánban 50 egység már munkába is állt. Ezek többsége a rizstermesztés egyszerűbb feladatait végzi, mint például a vetés vagy a kultivátorozás.

A Yanmar a robottraktornak két verzióját készítette el. Az első teljesen egyedül hajtja végre a kapott, egyértelműen megfogalmazott feladatokat, amelyeket a gazda betáplált a traktor beépített tabletjébe. A második verzió inkább afféle követőként viselkedik, amely egy másik traktor nyomában jár, és ugyanazt a munkát végzi el még egyszer. Ezáltal egy operátor két traktort is vezethet egyidejűleg.

Az átalakítás során az alap traktor egy GPS vevőegységet kapott, valamint 4 szenzort, ami a környezetet pásztázza, és ha bármi akadályt, embert vagy állatot érzékel, automatikusan megállítja a traktort. Ezekből a szenzorokból kettő lézeres kamera, kettő pedig ultrahangos távolságérzékelő szenzor, amelyek a traktor vezetőfülkéjének ajtaja magasságában kaptak helyet.

A Japánban üzemelő egységek mellett Dél-Koreában és Thaiföldön is találkozhatunk már működő, önvezetővé tett traktorokkal. Az még nem világos, hogy ezek mikor válnak elérhetővé a világ többi táján. Európában például a nagyobb Yanmar traktorok nem, vagy még nem felelnek meg a haszongépjárművekre megszabott kibocsátási követelményeknek.

A cikk eredeti nyelven a Future Farming oldalán olvasható.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03